De Citit : Editoriale

Swans – The Seer

| 28 august

Este seara ta….

Doamnelor si domnilor, am inceput cat se poate de siropos aceasta dare de seama vis-à-vis de muzica care iese. Nu-mi vine sa cred ca imediat dupa ce v-am zis de noul Dead Can Dance, va povestesc si de noul Swans.
Aura de zeitate experimentala, gata oricand sa se pise extrem de controlat si cu buna stiinta impotriva curentului lui Michael Gira e intregita de acest material absolut hypnotic in care ni se ofera o cu totul alta dimensiune termenului de psihedelic. Suntem intr-o perioada muzicala in care psihedelic inseamna ori o sleahta de cvasi-rockeri batrani care plang dupa perioada plina de „creativitate”, ori festivaluri obscure tinute in paduri si intretinute psihotrop de clasoare intregi de timbre. E, la Swans nu-i asa! Desi sunt psihedelici, au un statement artistic in asa maniera construit incat termenul asta este aproape parodiat. {sta este unul din rarele momente in care mi-e foarte greu sa explic de ce o trupa este atat de mare, de valoroasa, mai ales celor care nu au mai ascultat Swans pana acum.
E, si trecand peste concept, cum este „The Seer”, strict din punct de vedere muzical? Este senzational! Mie unul, mi se pare cel mai apasat, adanc, armonios si matur album Swans. Are o alura mistica, aproape de testament. Doamne fereste, sper sa ma insel! Albumul abunda de instrumente organice maltratate extrem, dar asa, in cadru organizat. Este o dislexie muzicala acolo manata, tinuta din frau, dupa niste rigori clar stabilite. Gira nu lasa nimic la intamplare, nu-si bate joc cand isi bate joc! V-am zis si mai sus, ce m-a sedus definitv la Swans, de cand i-am ascultat prima data, a fost abnegatia asta si atentia bolnavicioasa la detalii cu care se inoata impotriva curentului. Dar, in situatia asta este si o capcana, mai ales acum… Capcana fiind ca trendurile muzicale se schimba cu viteza ametitoare. Asa ca te poti trezi, ca la un moment-dat sa faci bras in tandem cu gloata. Nu-i cazul aici! The Seer loveste cum trebuie in urechile fine, recomand cu maxima caldura!