De Citit : Editoriale

Comoara scufundata

| 05 mai

In Grecia e rau de tot cu economia, dar si Romanica a cam intrat la apa. Poate salvarea sa fie pe fundul marii.

In plin ev mediu, pe cand milenaristii de pe batranul continent asteptau sfarsitul lumii cu spaima in suflet si nu incepusera inca sa ridice semete catedrale gotice intru gloria Marelui Arhitect, orientalii, parca mai putin turmentati, se gandeau mai ales cum sa prospere. Ca niste buni comercianti, ei trimiteau pe mari si oceane corabii pline cu minunatii. Uneori corabiile se scufundau, inchizandu-si comorile in adancuri.
Asa si in epoca celor Cinci Dinastii chineze, intre 907 si 960, perioada in care o nava, din China probabil, a naufragiat in largul portului Cirebon de pe insula indoneziana Java. Peste 270 000 de piese de ceramica, oglinzi de bronz si pietre pretioase au zacut mai bine de o mie de ani pe fundul marii, la 55 de metri adancime. In 2003, fragmente de portelan au aparut in plasele pescarilor. Epava a fost descoperita in 2004 de un scufundator, cautator de comori profesionist, caruia nu-i venea sa-si creada ochilor cand a gasit un munte de portelanuri. Pe langa vazele, platourile si ceainicele chinezesti, in corabia scufundata au fost gasite obiecte decorate cu caligrafii arabe, care ilustreaza expansiunea islamului in Asia de Sud-Est. Scafandrii au trebuit sa se scufunde de 22 000 de ori pentru a recupera toata comoara, din care fac parte si 11 000 de perle, 4 000 de rubine, 400 de safire si peste 2 200 de granate.
Operatiunea a costat 10 milioane de dolari, dar cei care au finantat-o isi pot recupera banii, dupa licitatia organizata ieri la Djakarta, la care comoara a fost evaluata la cel putin 80 de milioane, jumatate din suma revenindu-i statului indonezian. Un business interesant, nu-i asa?