De Citit : Editoriale

Bluezarvă mare cu dichis la Tulcea

| 28 august

 

Zicala germană “Alle gute Dinge sind drei” (spre uzul artiștilor de blues, versiunea engleză este “all good things come in threes”) are o recentă și irefutabilă confirmare pe teritoriul României, mai exact în localitatea Tulcea. Aici, Cristian Antonescu*, un conquistador cultural pornit să exploreze poftele muzicale ale tulcenilor, a lansat, pentru al treilea an consecutiv, invitația la festivalul “Dichis’n blues”. Fiind, așadar, vorba despre o a treia ediție, se poate vorbi despre un eveniment care are vitalitatea necesară pentru a-și merita identitatea veritabilă de FESTIVAL. Pentru nou veniți, “Dichis’n blues” este primul festival internațional de blues din Tulcea. Într-un agreabil amfiteatru natural, sub copacii dintre dintre Casa Avramide și Teatrul Jean Bart, The Speakeasies Swing Band (Grecia) va sparge liniștea serii de vineri 1 septembrie; apoi, germanii din BB& The Blues Shacks – un grup care are o experiență de 3000 de concerte în Europa, SUA și Australia și care dispune de o vârtoasă dispoziție ludică – vor continua bluezarva. Apoi, cine se va fi încălzit vineri cu susnumiții, va veni cu toți porii pregătiți pentru regalul de sâmbătă: mai întâi va cânta Laurence Jones, despre care n-am să vă spun că a cucerit scena britanică, unde a primit aprecieri ditirambice (”Laurence este un mix între Eric Clapton & Buddy Guy, e un geniu” – Walter Trout, ”Viitorului blues-ului” și ”the next big thing” – ”Classic Rock–Blues Magazine”; “Cel mai tânăr talent al Blues Rock” – Classic Rock Magazine) sau că albumul său de debut a fost apreciat cu 5/5 stele din partea Rock Magazine; nu, nimic din toate astea; eu spun doar că l-am prins cântând All Along The Watchtower și mi-am zis că asta-i culmea tupeului, să ciufulești capodopera lui Hendrix, dar apoi am descoperit că reinterpretarea lui Jones înseamnă nu tupeu ci curaj, că este personală și puternică și că trebuie neapărat să-l văd live; în sfârșit, după ce vom fi cunoscut o vedetă a ultimei generații britanice de blues, seara se va încheia cu o legendă a anilor ’80, Angela Brown. Ea, împreună cu pianistul Chris Rannenberg & Blues Cargo vor face din public fix ce va dori “cea mai fierbinte doamnă din oraș” – așa cum o alintă publicul din Statele Unite.

Festivalul este unul dintre puținele evenimente culturale prietenoase pentru copii – și nu e vorba doar despre concerte cât mai ales despre atelierele muzicale invitate de organizatori. Anul acesta, vineri dimineața și sâmbătă de la amiaz, Raul Kusak va folosi clape și cuvinte pentru a traduce limbajele muzicale în vocabularul copiilor (Kusak, așa cum îl știu, va trece ușor în sufletul lor, când povestește el se deschid și scoicile cele mai încăpățânate). Sâmbătă dimineața, un prestidigisuflător celebru – Marcian Petrescu – va face o istorie ilustrată sonor (live și înregistrări) a muzicuței de blues.

Toate cele povestite sunt, recunoașteți, provocări destul de tari. Dar ceea ce face dintr-un festival, festival sunt tulcenii din fața scenei: oameni care se bucură de blues deschis, fără pudori meschine și, în plus, trebuie să adaug că rar ai prilejul să bei o bere între atâția prieteni.

Cine nu mă crede, să vină

Mircea Toma

*Asociația culturală “În EXIL”

 

program:

Raul KUSAK vineri, 01 septembrie 2017 și
sâmbătă, 02 septembrie 2017
09:30 – 12:00
și 12:00 – 15:00
The Speakeasies Swing Band vineri, 01 septembrie 2017 19:30
BB & the Blues Shacks vineri, 01 septembrie 2017 21:15
Marcian PETRESCU sâmbătă, 02 septembrie 2017 11:00
Laurence JONES sâmbătă, 02 septembrie 2017 19:30
Angela BROWN, Chris RANNENBERG & Blues Cargo sâmbătă, 02 septembrie 2017 21:15
BluesCruise | Reunion Gig Delta Dunării duminică, 03 septembrie 2017 10:00 – 19:00

 

Proiect cofinanțat de Consiliul Local Tulcea și Consiliul Județean Tulcea în parteneriat cu ICEM Tulcea, Centrul Cultural “Jean Bart” Tulcea și sponsorizat de Fraher distribution, Delta organic crops, Conex Trans, La Liman, Fundația Coral Delta, Biovet, JT Group, Edgencia; berea oficială a festivalului: Sikaru, bere artizanală