De Citit : Editoriale

Apocalipsa cu apa la soricei

| 02 februarie

[email protected]
Desi, teoretic, noi locuim intr-o capitala moderna, inzestrata cu miliarde de tevi de esapament si insule de praf plutitor, in jurul nostru se alcatuiesc deseori mici ecosisteme carora le aruncam man­care de la balcon. Imi place ca din cand in cand sa numar fiintele care depind, accidental sau nu, de alimentele semi-stricate din frigiderul meu.
Cu ocazia aparitiei almanahului Catavencu, am inceput sa ma gandesc tot mai des la apocalipsa. Mai precis, la fiintele din jurul casei care mi-ar sari in mica mea barca improvizata din lazi cu piersici, palete de ping-pong si bucati de zmee. In momentul de fata, recensamantul cere o amanare:
– doi soareci clandestini, ambele femele, ar putea roade cate un pic din arca mea, acele de lemn intepandu-mi talpile si tinandu-ma treaz la carma – doi caini comunitari, paznicii care nu lasa niciun prieten sa se apropie de locuinta mea. Mananca putin si doar gunoaie, iar oasele pneumatice pe care le-au inghitit de-a lungul vremii i-ar tine la suprafata apei zile in sir
– doua turturele + pui + oua + cuib. In sfarsit, o familie in adevaratul sens. Bine indopate cu paine uscata, s-ar putea gainata intr-un mic perimetru din barca, realizand o suprafata ferti­la pe care sa cultiv marar si patrunjel.
– carii de lemn, purici si virusi de gripa, fara voia sau stiinta mea
– pisici maidaneze nu vreau. Plus ca mi s-ar parea corect ca dupa ce pisici­le au mancat schelete de peste aproape 3000 de ani, justitia divina sa inver­seze temporar lucrurile.

Deci, daca ar fi sa luam ca referinta acest ecosistem, si daca el reprezinta viitorul omenirii, mi-e clar faptul ca in secolul patru, lumea ar fi plina de oa­meni cu inceput de chelie, turturele si alte schelete mici. Ce mai, Paradisul!