De Citit : Editoriale

Acrobatii lingvistice pe „mortii ma-tii”

| 26 septembrie

"Hai ma, misca-te, da-te-n mortii ma-tii !" e un tip de replica pe care o poti auzi de cateva ori dimineata in trafic. Ma intreb daca in Germania auzi tot asta. Sau lor le iese "puteti sa inaintati va rog?". "Ti-ai pus chipiu’ ala in capu’ tau de creta si dai din bastonu’ ala, baga-mi-as pula-n ma-ta, ca’ din cauza ta ne-am blocat!" – rasuna glasul gingas din alta masina a unui partener de trafic, catre politistul din intersectie. "Stiti cumva de ce ne-am blocat?" ar fi pe nemteste, da’ nu stiu cum se scrie.
Ma intreb ce ne costa sa fim civilizati. "Eu nu vreau sa fiu civilizat, io vreau sa-mi bag pula-n ma-ta!" a zis pe toate posturile de televiziune un patron al unei echipe de fotbal.
Cam asa e. Noi nu vrem sa fim civilizati. Vrem in Europa, vrem salarii in euro, vrem sa ne aliniem la standardele Uniunii. Ne lipseste insa ceva. Ceva…vestic, sa-i spunem… ceva care ne-ar face sa inghitim in sec nervii de moment si sa raspundem civilizat, chiar daca preopinentul pare balcanic. Ceva care ne-ar aduce mult mai mult decat niste legi grabite sau aprobate grabit, ceva care ar diminua derapajele lingvistice ocazionale. E greu de gasit. E poate acel ceva pe care il au tarile nordice. Sau poate pe care il dobandesc copiii care nu cresc la coltul blocului crapand seminte intre premolarii inferiori si superiori, miscand ostentativ din fesele cinstite pe ritmuri de manele, spre bucuria adultilor carora le citesti cu usurinta mandria pe chip. "Ce te uiti fraiere? N-ai mai vazut copil dansand? Da-i drumu’ d-aici, poate-ti iau mortii-n pula". Am dat drumul. Nu mai vazusem. Copila nu avea mai mult de sapte ani. Succes generatiilor ce le vor face fata. Din pacate, sunt din ce in ce mai multi. Ei.