De Citit : Editoriale

Viata la conditional-optativ

| 19 ianuarie

Conditionalul optativ, o obscuritate a gramaticii noastre, care iti strepezea dintii cand trebuia studiat in alta limba, a devenit acum limba oficiala a politicienilor, finantistilor si a mass media. Care mass media? Care democratie carpatica? Simt miros de hoit in aer. Se apropie sfarsitul unei ere. Saptezeci de ani de democratii, care mai de care mai populara si mai originala. Stanga si dreapta lingand balos din taxele noastre si grohaind cu satisfactie proletara la orice bir pus pe seama acestui popor amarat si docil. Pana cand? Astept parastase. Multe parastase. Fara fast. Tacute. Ale strigoilor care ne (co)ordoneaza viitorul.
Totul e parere, ca intr-o peltea poetica de trei lei: „s-ar putea“, „ar schimba“, „s-ar scapa“ si lista continua. Viitorul a fost alterat iremediabil de obraznicia conditionalului optativ. Inainte cand se spunea ceva oficial, comunicatul avea o oarecare greutate/credibilitate. Stirea pentru popor era si ea verificata din trei surse.
Acum orice informatie e „deversata“ prin canalele media „pe surse“. Nimeni nu-si mai asuma responsabilitatea unei stiri cu greutate, in schimb toti preiau genul asta de informatii. Orice site, blogulet, portal care regurgiteaza ceva „pe surse“ e apoi citat/preluat/raspandit de canale media candva respectabile. Iti vine in cel mai pur stil Cirque du soleil sa razi si cu fundul. Chestie de contorsionism. Sursele muta banii pe burse, arunca supozitii politice, se uita dupa chilotii patati ai vedetelor, dau verdicte geopolitice, inventeaza statistici.
Zilele astea vreo 3 chestiuni mondiale ne zapacesc pe la stirile externe: agentiile de rating cu moartea lui euro, sfarsitul lumii (e moda anului/secolului/mileniului) si buba iraniana. Pana la urma doar una va fi castigatoare. Ghiciti voi care „ar putea fi“. Se schimba polii magnetici, mon cher. Si vomele mai noi sau mai vechi nici nu-si dau seama. Drepturile porcului, libertate de a latra, vot si clantai. |ineti minte patru nume­re: 1, 7, 8 si 9. Nu le jucati la loto: sunt cu pline de E-uri si garantat cancerige­ne social. Carpe diem. S-ar parea ca pana data viitoare va salut: avanti popolo!