Evenimente : Teatru

Lut

Lut, duminica, 25 martie 2018, de la ora 20:00, la Teatrul National I. L. Caragiale, Sala Atelier.

Regia: Vlad Massaci.
Scenografie: Andu Dumitrescu.
Ilustrație muzicală: Vlad Massaci, Andu Dumitrescu.
Lighting design: Andu Dumitrescu.
Video: Andu Dumitrescu.
Regia tehnică: Laurențiu Andronescu, Cristian Paraschivescu.
Distribtie: Dora: Irina Movila; Nele: Natalia Calin; Imme: Cristina Constantinescu; Vink: Mircea Rusu; Titus: Claudiu Istodor.
În urmă cu 15 ani, Dora a fost părăsită într-un mod crud de bărbatul pe care l-a crezut marea ei iubire. De atunci, s-a retras într-un ținut pustiu, cu un nesfârșit cer cenușiu deasupra capului și înconjurată de o nesfârșită mlaștină de lut. Toți cei care o iubesc, soț, fiică, soră, au urmat-o de bunăvoie în acest exil melancolic, considerând că o jumătate de Dora înseamnă mai mult decât nicio Dora. O poveste de viață, pe care toți o consideră încheiată. Până când iubitul jelit de parcă ar fi fost mort decide să se întoarcă. Din curiozitate, din plictis sau poate din dorința de a o recâștiga pe femeia abandonată. Povestea care părea definitiv încheiată are nevoie de un epilog, de o lespede peste un trecut de care Dora trebuie să hotărască acum dacă dorește să se despartă.

„Lut” („Klei”, 2002) este cel mai cunoscut text dramatic al autoarei olandeze Marijke Schermer (născută în 1975 la Amsterdam), care a scris peste 10 piese de teatru și două romane. În 2009, Marijke Schermer a primit Premiul pentru Literatură „Charlotte Kohler”.

„Nevoia de a mitiza absolutul unei relații o avem toți cei care considerăm iubirea un vector important în viața noastră. Iar clipele de maximă fericire, cu cât sunt mai scurte, cu atât le dilată pe cele nefericite.” Irina Movilă despre Lut.