Locuri : Parcuri

Parcul Carol

Parcul Carol sau Parcul Libertatii din Bucuresti, amplasat in sectorul 4, pe Dealul Filaretului – parc cu lac de agrement, cascada de apa, moschee, monumente istorice, spectacole in aer liber.
In interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, un complex destinat spectacolelor in aer liber si o moschee in apropierea lacului de agrement.
Inaugurarea triumfala a Parcului Carol a avut loc in anul 1906, pentru a sarbatori anii gloriosi ai Regatului Romaniei sub sceptrul lui Carol I.
Suprafata initiala a parcului a fost de 36 ha.
Parcul este amenajat in stil mixt, cu o latura peisagistica dominanta, vegetatia fiind amplasata in jurul Aleii Centrale – construita intr-un stil geometric.
La amenajarea parcului au fost folositi 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbusti precum si numeroase plante si flori.
Parcul continea si cateva pavilioane expozitionale si cladiri anexate acestora. Conform planurilor intocmite de Stefan Burcus, Victor G. Stefanescu, I. Berindei a fost construit un castel de apa, denumit Cetatea lui Vlad Tepes.
In fata Palatului Artelor, devenit ulterior Muzeul Militar pana in 1938, an in care palatul a luat foc si a fost demolat dupa cutremurul din 1940, a fost construita o cascada mare dupa planurile arhitectilor Petculescu si Schindl.
Parcul Carol este inscris pe Lista monumentelor istorice din 2004.