Locuri : Muzee

Muzeul National de Istorie al Romaniei

Muzeul National de Istorie al Romaniei este cel mai important muzeu de istorie si arheologie din Romania, atat prin marime (suprafata desfasurata) cat si prin patrimoniu, aici putand fi viziunate celebrele expozitii permanente Tezaur si Columna lui Traian.

Este, de asemenea, unul dintre cei mai importanti actori ai arheologiei romanesti contemporane si lider al arheologiei preventive (notiune care se refera la sapaturile arheologice asociate unor investitii, pentru prevenirea distrugerii de patrimoniu istoric).
Institutia a aparut in 1970, ca cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara; dintai – nu intr-o perspectiva cronologica, ci sub aspectul reprezentativitatii. In consecinta, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios, in singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate in aceeasi masura.
De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile Muzeului National, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci.
Cutremurul din 1977 a adus pagube apreciabile cladirii, dar si unei mici parti a patrimoniului, asa incat expozitia a trebuit schimbata, aproape complet. Aceasta a doua expozitie permanenta a MNIR era, inca si mai mult decat prima, expresia vointei politice a Partidului Comunist, ca urmare a unei mult mai insistente intruziuni ideologice in creatia muzeografica.
Mai mult, o intreaga sectie a expozitiei – cu mai multe sãli largi – a fost dedicatã "Tovarãsului" (nomine odiosa…), cel care intruchipa, din ce in ce mai exclusiv, Partidul.
Anii 80 au fost chiar mai rai, si nu numai pentru acest muzeu. Majoritatea celor care vor citi aceste randuri stiu exact de ce, asa ca, deocamdata, nu vom intra in detalii. Cu din ce in ce mai putine resurse, in primul rand financiare, expozitia noastra "inghetase", intr-un grotesc travesti al idealului. Ceasul ticaia, dar foarte, foarte incet…
Anii ’90 au adus Muzeului National o alta istorie, ca si intregii societati romanesti. O schita de caracterizare a decadei s-ar putea reduce la doi termeni: schimbare si confuzie, fiindca unde se petrec multe schimbari este si destula confuzie… Probabil ca cea mai semnificativa schimbare s-a produs – asa cum era si de asteptat – in oameni, in oamenii care alcãtuiesc familia "MNIR".
Poate o tresarire de orgoliu, poate o unda de speranta, poate, pur si simplu, exploatarea sanselor, au facut ca pretentiile de la noi insine sa ia alte dimensiuni. Daca inainte de 1990 existau numai trei specialisti cu titlul de doctor, in 2005 exista peste 20 titluri, la o cifra globala a angajatilor care nu a crescut, ci din contra.
Sursa: mnir.ro