Locuri : Muzee

Muzeul Aviatiei

Primul care a lansat ideea unui muzeu al aviatiei romane a fost insusi marele istoric si om politic Nicolae Iorga.
Apoi, dupa primul razboi mondial, Liga Nationala Aeronautica a facut primele demersuri concrete, reusind sa adune intr-un punct muzeistic materialul de razboi capturat de armata romana pe timpul ostilitatilor militare.
Dupa 1970, gratie eforturilor generalilor Aurel Niculescu si Gheorghe Zarnescu, aflati, in acea vreme, la comanda Aviatiei Militare, la Boboc si Medias s-au pus bazele viitorului muzeu. Însa, in urma incheierii unui protocol, patrimoniul acestora a trecut in zestrea sectiei de aviatie a actualului Muzeu Militar National.
Dupa 1989, procesul realizarii Muzeului Aviatiei s-a accelerat. Guvernul Romaniei a aprobat, la 2 martie 1990, infiintarea institutiei, insa lucrurile au trenat iar muzeul a functionat, mai bine de un an, in corturi, in cadrul Bazei 90 Transport Aerian.
Abia dupa aceea Muzeul Aviatiei a primit un spatiu relativ corespunzator, pe Aeroportul Baneasa, pentru ca la inceputul lui 1990, sa se mute in locatia prezenta.
Principala preocupare a personalului Muzeului Aviatiei o constituie cautarea, adunarea, clasificarea, expunerea si conservarea de noi si reprezentative piese de interes muzeistic. Muzeul Aviatiei colaboreza cu institutii similare din alte tari (SUA, Franta, Polonia, Germania), si cu institutii de profil autohtone (Muzeul Olteniei, Muzeul National din Iasi – Sectia Tehnica, Muzeul de Istorie Judetean Vaslui, Muzeul de Istorie Judetean Galati, etc.).
Muzeul colaboreaza, de asemenea, cu Academia Romana, cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (peste 20 de activitati cu tematica aviatica, în ultimii ani), cu Academia Fortelor Aeriene “Henri Coanda”, cu Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii – ARPIA, cu Scoala Superioara de Aviatie Civila, cu ROMATSA, etc.
O alta directie importanta de actiune o reprezinta popularizarea, prin diverse cai si mijloace specifice, a glorioaselor traditii ale aeronauticii romanesti, a impresionantului patrimoniu din zestrea muzeului. Acest obiectiv se atinge, în primul rand, printr-o densa si elaborata “iesire în lume”.
Acest lucru înseamna:
expozitii permanente si ocazionale atat în tara cat si în strainatate (Franta, SUA)
elaborarea unor lucrari si carti de specialitate
acordarea de asistenta de specialitate unor institutii (Aeroportul International Henri Coanda, ROMATSA, Autoritatea Aeronautica Civila Romana)
sprijina elaborarea unor lucrari de licenta si doctorat a unor studenti de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti si de la Scoala Superioara de Aviatie Civila lucru nemijlocit si calificat cu publicul vizitator
colaborare stransa cu mass media militara si civila ("Observatorul Militar", "Cer Senin", posturile de televiziune Antena 1, B1TV, PROTV, Realitatea TV, TVR Cultural, TVR 1, etc).
Muzeul Aviatiei este vizitat anual de aproximativ 3000 de vizitatori platitori, la care se adauga vizitatorii neplatitori – elevi, studenti, militari în termen, ziaristi, delegatii militare straine, etc.);
Suprafata actuala a spatiului muzeistic este de circa 60.000 mp, din care 6.800 mp o reprezinta suprafata construita (inclusiv Sectia Hermann Oberth, de la Medias).