Evenimente : Sport

Skateboarding, BMX, Graffiti, Street Art, Street Dance la Urban Culture Fest

Primul Festival International de Cultura Urbana din sud-estul Europei, Sumar Street Heroes – Skateboarding, BMX, Graffiti, Street Art, Street Dance la Urban Culture Fest – va avea loc odata cu inaugurarea oficiala a Skatepark Tineretului, in perioada 12-14 august 2010, in Parcul Tineretului.
Street Heroes – expresia autohtona a culturii urbane din lume!
Pe scurt, cultura urbana atrage zeci de mii de persoane din toate valentele sociale care resping mainstream-ul, obisnuitul, rutinantul, banalul. Conceptul a prins din ce in ce mai multa uzanta prin alaturarea sub-culturilor care il definesc si preluarea in constiinta colectiva a tuturor domeniilor cu care se identifica. Din fericire, universal si flexibil.
Street Heroes promoveaza, sustine si alatura in premiera demonstratii si concursuri de skateboarding, BMX, street dance, street art si graffiti, lansare de lungmetraj, expozitie de fotografie urbana si petreceri cu cei mai aclamati DJ si muzicieni, urmate de silent disco. Cu aceasta ocazie se lanseaza skatepark-ul Tineretului, unul din cele mai mari si dotate din Europa de sud-est. In cifre, este vorba despre trei zile de urban in toate formele de agregare: 12 crew-uri de graffiti, 60 writeri, 600 sprayuri, 12 crew-uri de street dance, o colectie de skateboarderi si bmxeri din team-ul Carhartt Pro si 32 dintre cei mai buni skateri romani, 4 legende ale street art si un wall, cate 5.000 € ca premii la fiecare categorie de concurs, 29 DJ confirmati pana acum, 2 VJ, 1 lungmetraj… si lista va continua!
Sunt asteptate mii de persoane la cel mai relevant happening cultural de profil, unde speram sa epuram agenda sociala a celor care nu isi gasesc locul in agenda si realitatea urbana, dar care nici nu au renuntat! Pentru ei vine cultura urbana. Si pentru noi! Skateboarding Undeva pe la inceputul anilor `90, Romania a devenit permeabila la miscarea urbana occidentala. Rolele au devenit inline. Placa de skateboarding, initial poate si tentativa confectionata manual, a devenit mai pretioasa decat orice alt obiect. Exercitiile, oricat de dureroase, nu insemnau numai o pozitionare in ierarhia elitei ermetice a skaterilor, ci si acceptarea inconstienta a unui stil de viata asumat. Nu e vorba de shoes sau de sapca – simbol; deja e vorba despre viata in skatepark. Plecand de la un hobby sau un mijloc de transport in anii `70, skateboarding-ul a devenit cult si sistem de referinta – pana la succesul jocului inspirat de Tony Hawk, cand accesul la informatiile din comunitate a explodat.
Astazi, un skater poate fi considerat la fel de profesionist si determinat ca sportiv precum orice alt sportiv care nu activeaza in extrem sau urban. De aceea, aplaudam prezentele confirmate din Romania, dar si din echipa Carhartt. Dintre cei care urca talpa pe placa: Jan Solenthaler sau David Martelleur vor face apologia ollie-ului, iar premiile sunt pe masura – 5000 € in total. Skateboarding-ul a perforat in tara un nou stil de viata, o atitudine, o estetica, o conduita sociala, noi ierarhii si noi vocabulare. Inserarea unei sub-culturi intr-o societate fost-comunista si ridicarea la nivelul de cult nu este usor – dar la fel nici viata de skater nu este prea comoda! Totusi, cultura urbana romaneasca a adoptat rapid skateboardingul. BMX – dintr-o extrema intr-alta pe doua roti Desi in Romania BMX este o ramura mai putin exploatata sau popularizata a sporturilor extreme, exista un numar destul de relevant de adepti, care a justificat prezenta acestei discipline la festival.
Desi initiata prin anii ’70, BMX a ajuns mult mai tarziu subiect de festival. BMX nu inseamna sa te dai cu bicla pe trotuar – ci implica o multime de skill-uri corelate cu un echipament pe masura si rabdarea necesara de a exersa cele mai periculoase, dar uimitoare trick-uri – de cele mai multe ori pe teren accidentat sau in bowl (structura speciala de tip castron, sub nivelul solului, speciala pentru practicarea sporturilor extreme). Un BMXer este genul de om care stie ca o viata implinita este una traita din si cu pasiune pentru extrem. Adrenalina este scopul pentru care se trezeste dimineata si pentru care risca – altfel s-ar complacea intr-o existenta lipsita de culoare.
Street Heroes deschide rampa pentru BMXerii care se intrec pentru premii de 5000 € si ii asteapta pe Paddy Gross si Stefan Lantschner sa ne arate tuturor cum sta treaba. Este nevoie de Carhartt Pro Riders Team pentru ca aceasta colectie sa fie completata! BMX a reusit sa asume culturii urbane pofta de risc de care sporturile extreme au nevoie intr-o comunitate. Astfel, icon-uri internationale au motivat nenumarate persoane sa creada in acelasi spirit si au pus in miscare mecanismele unui bun spiritual colectiv nepretuit. Graffiti – Vopseaua care prinde viata in spatele blocului Retrospectiv privind, fiecare sfarsit de caiet mazgalit cu ceea ce urma sa devina un tag sau chiar o piesa, comparat deja cu schitele celorlalti migra catre realizare in momentul in care se socotea ce cap trebuie si cand se „da” si unde si cine vine. De aici pana la crew-uri nu a fost drum lung. Apoi, odata cu aparitia cartii Graffiti Files, care a adus prin internet sub coordonarea unei edituri o colectie de eseuri libere ale unor liceeni dedicati domeniului, s-a marcat o etapa latent acceptata. Este prea simplist sa fie graffiti-ul considerat in continuare o manifestare de nisa, cand ea este peste tot, cu precadere in Occident. Minoritatea sensibila la esteticul din strada a acceptat mesajele trimise de o voce anonima, altii au rezumat miscarea la o erupere de manifest social si nu vedeau cuvintele dintre culori si forme.
Fie ca este vorba de Revok, dems333 sau de crew-ul Saracii, Street Heroes inseamna 600 spray-uri in istoria unui festival din Europa de Sud-Est! Graffiti in cultura urbana inseamna toti artistii care nu se resemneaza in fata uneltelor clasice de desen si pictura si merg mult mai departe decat permite norma, pentru a ajunge la oamenii obisnuiti ca sa livreze un mesaj. Graffiti aduce doza necesara de interzis si ilegal, cat sa fundamenteze un curent de gandire care vorbeste aceeasi limba indiferent de continent. Street Art Plecand de la graffiti, arta din strada spune o poveste. Nu trebuie sa fie neaparat un mesaj sau un nume sau un text – aici este plin de personaje, de simboluri, de provocare vizuala, de insolit. Culoare, forma, instalatie – totul e permis. The London Police, Sozyone, Flying Förtress sau Grems au generat opere de arta in plina strada sau in cele mai neasteptate spatii – aici fiind vorba deja de design de produs sau de identitate vizuala in branding. Un proiect demn de atentia publicului larg este chiar Turmkunst – alcatuit de doi dintre invitatii Street Heroes.
Datorita implicarii Primariei Bucuresti in acest proiect, Street Heroes livreaza peretele final de la street art cadou institutiei, ca multumire pentru sprijinirea culturii urbane. Street Art este ceea ce confirma vizibilitatea si universalitatea culturii urbane. Proiectele eclectice ale artistilor ce isi asuma responsabilitatea pentru aspectul general al unui spatiu, oricare ar fi, nu sunt niste mofturi, ci o adevarata revolutie conceptuala in estetica de pretutindeni. Street Art cuprinde de multe ori simboluri puternice din punct de vedere social. Street Dance clar distractie, imaginatie, energie, miscare, libertate in exprimare, non-conventional. Regulile sunt cele proprii. Dansul devine portavocea spiritului. Popping, locking, old school hip hop, lyrical, krump, dancehall, house dance – „sporturi” sau „arte”? Fiecare stil de dans are muzica sa si o atitudine atasata care se potriveste cu miscarile. Cum totul a pornit de la muzica hip-hop, s-a creat o legatura foarte puternica intre acest stil de muzica si street dance, care a derivat prin workshop-uri si competitii la un nivel foarte inalt. Prin OneBeat Dance Studio din Bucuresti are loc 202 Dance Battle Special Summer Edition, de care va veti bucura la Street Heroes.
Juriul va decide cine are show-uri suficient de bune incat sa ajunga in finala unde se vor intrece in freestyle prin battle. Hall-of-fame-ul la street dance este reprezentat de Robert Lenart, Eszteca Noya sau Farid Ait-Mouloud, dar toti cei inscrisi sunt printre cei mai pasionati dansatori din tara! Street dance printre disciplinele urbane? Pentru ca implica o legatura foarte puternica intre trup si muzica, iar muzica este confirmarea suprema a unui urban lifestyle.
Exprimarea cat mai lejera a sinelui este o placere pentru un dansator antrenat, care paraseste dansul obisnuit, clasic sau de societate in favoarea unei manifestari autentice.