Evenimente : Spectacole

Tosca

Opera Nationala Bucuresti prezinta spectacolul de opera Tosca opera in trei acte de Giacomo Puccini.
spectacol de opera in limba italiana
spectacolul are doua pauze si se incheie in jurul orei 21.50
spectacol eveniment

Tosca – Madeleine Pascu, Mario – KAMEN CHANEV, Scarpia – Valentin Vasiliu, Angelotti – Marius Bolos, Sacristanul – Paul Basacopol, Spoletta – Valentin Racoveanu, Sciarrone – Vasile Chisiu, Temnicerul – Dan Indricau , Pastorul – Maria Jinga, Dirijor – Tiberiu Soare
Actul I

In biserica Sant’Andrea della Valle din Roma, pictorul Mario Cavaradossi lucreaza la un portret al Madonei. Aici isi cauta refugiul Angelotti, fost consul, evadat din inchisoare. Recunoscandu-l, pictorul se ofera sa-i acorde ajutor pentru a nu cadea in mana urmaritorilor. De afara se aude vocea Floriei Tosca, renumita cantareata si iubita lui Mario, care vine sa-l viziteze. Cavaradossi il conduce pe Angelotti intr-o capela, punand la dispozitia sa cosul sau cu merinde.

Tosca intra in biserica, bucuroasa de reintalnirea cu iubitul sau. Privirile sale se opresc insa asupra tabloului la care lucreaza Mario si nu isi poate stapani gelozia fata de cea care a servit drept model pictorului. El o inpaca in cele din urma si o conduce pana la iesire, promitandu-i ca o va astepta la teatru dupa terminarea spectacolului.

Se aude un tun care vesteste evadarea lui Angelotti. Mario isi da seama ca trebuie sa-l ascunda pe urmarit si ia hotararea de a-l adaposti in propria casa. Cei doi pleaca.

In cautarea lui Angelotti porneste seful politiei, baronul Scarpia, tiranul Romei. Ajunge la biserica, unde afla ca lucreaza Mario Cavaradossi, banuit de idei revolutionare. Scarpia recunoaste in chipul Madonei trasaturile marchizei Attavanti (sora lui Angelotti) si descopera cosul golit de provizii. Scarpia intelege imediat ca evadatul a trecut pe acolo si ca Mario ar putea fi complicele sau. Tosca revine, dar in loc sa-l intalneasca pe Mario, il gaseste pe Scarpia. Acesta, folosindu-se de un evantai uitat in biserica de marchiza Attavanti, starneste si exploateaza gelozia Toscai, planuind sa se serveasca de ea pentru descoperirea lui Angelotti.

Actul II

In apartamentul sau din palatul Darnese, Scarpia faureste planuri de cucerire a frumoasei Tosca, pentru care nutreste o puternica pasiune. Desi nu l-au gasit pe Angelotti in casa pictorului, oamenii lui Scarpia l-au arestat totusi pe Mario si il aduc la interogatoriu. Mario refuza sa recunoasca faptul de a-l fi ajutat pe evadat. Pentru a-l face sa divulge secretul ascunzatoarei unde se afla Angelotti, Scarpia da ordinul ca pictorul sa fie supus torturilor. Totodata, trimite un om sa o cheme pe Tosca.

Floria soseste in cabinetul lui Scarpia. Acesta stie ca ea il iubeste pe Cavaradossi si, obligand-o sa asiste la schingiuirea pictorului, o face sa divulge, in cele din urma, ascunzatoarea lui Angelotti. Bucuros, Scarpia opreste torturile. Cavaradossi este adus in cabinet, pentru a auzi ordinul pe care Scarpia il da politistilor, de a-l cauta pe Angelotti in locul indicat de Tosca.

Pictorul isi da seama ca Floria tradase secretul. Chiar in acel moment soseste veste ca armata guvernului a fost infranta de Napoleon la Marengo. Inflacarat de aceasta stire, pictorul uita de chinurile sale si intoneaza un cantec revolutionar al patriotilor italieni. In acest fel isi spulbera insa orice posibilitate de a scapa din mainile tiranului. Scarpia il condamna la moarte, dand ordin sa fie executat inainte de rasaritul soarelui.

Odiosul tiran nu ezita sa profite de nenorocirea pe care a provocat-o: el o retine pe Tosca si ii spune ca il va elibera pe pictor daca ea va ceda dorintelor sale. Fara sa se sacrifice pentru a-si salva iubitul, Tosca se preface ca este de acord, obtinand promisiunea ca executia lui Cavaradossi va fi trucata si primind un bilet de trecere libera peste granita impreuna cu iubitul ei. Cand Scarpia incearca sa-si ia rasplata, Floria il ucide, implantandu-i un pumnal in inima.

Actul III

In inchisoarea Sant’Angelo din Roma, Cavaradossi obtine ingaduinta temnicerului de a scrie iubitei sale cateva randuri prin care isi ia ramas bun de la viata si de la dragostea sa.

Soseste Tosca. Ea ii arata lui Mario permisul de trecere si ii povesteste incercarile prin care a trecut. Cei doi viseaza fericiti la libertatea care-i asteapta departe de Roma. Se ivesc zorii, a sosit momentul executiei. Mario merge linistit in fata plutonului, stiind de la Floria ca executia va fi doar inscenata. Plutonul trage prima salva. Mario cade. Tosca asteapta cu nerabdare plecarea soldatilor si se apropie de corpul lui Mario, dar iubitul ei este mort! Scarpia mintise. Executia a fost reala. Zdrobita de aceasta neasteptata lovitura a sortii, Tosca se sinucide, aruncandu-se de pe terasa inchisorii.

Sursa: http://onb.operanb.ro