Evenimente : Spectacole

„Povestiri minereşti‟ şi „Pitroceli muzicale‟

Zoltan Octavian BUTUC și Teatrul de Artă București prezintă „Povestiri minereşti‟ şi „Pitroceli muzicale‟, vineri, 8 iulie 2016, de la ora 20:30, in Stagiunea Teatru in TVR.

„Povestiri minereşti‟ de I.D. Sârbu şi „Pitroceli muzicale‟ pe poeme de Nichita Stănescu, Jozsef Atilla, Vasko Popa.

Reprezentația are loc în aer liber, pe scena amenajată în curtea Televiziunii Române.

Accesul la spectacol se face în baza biletelor, pe la intrarea din str. Ermil Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 20:00.

Pe poeme de Nichita Stănescu, Jozsef Atilla, Vasko Popa.

Pentru cei care iubesc limba poezească.

În cadrul stagiunii TEATRU ÎN TVR.

Durata: 1h40

„Sunt Zoltan Butuc. Actor.

De prea multe ori m-am simțit, în țara mea, doar un contribuabil. Și când spun asta mă refer strict la taxe și la vot.

In extenso, contribuția mea se manifestă și într-ale frumosului. Niciodată însă până acum nu am gasit în ceea ce fac o semnificație mai profundă, un sens mai bogat, civic și chiar patriotic, îndraznesc să spun.

Anul trecut într-un demers personal, asumat din toate punctele de vedere, am făcut acest disc de „Povestiri Minerești‟ pe texte de I.D. Sârbu. Lucru la îndemână din punct de vedere tehnic s-a dovedit apoi a avea un semnificativ impact despre care am să spun în continuare două cuvinte. Sunt oameni care după 26 de ani de la „mineriade‟ continuă să manifeste o reticență fățișă pentru o întreaga categorie de alți oameni, numită mineri. Uitând parcă, lăsând în spate o realitate politică abjectă care a dus la manipularea unora ușor manipulabili. Însă la o privire mai atentă putem constata că aceste comunități adună deopotrivă femei și copii, copii care atunci nici nu erau născuți, dar și altfel de bărbați decât cei arătați în media, în zilele grozăviilor „minerești‟.

Pe o parte dintre aceștia i-am cunoscut. La ei acasă. Și foarte curând am înțeles că sunt diferiți. Despre ei vorbesc în demersul acesta. Prin natura muncii lor, dură și murdară (atât de dură și atât de murdară că înseși cuvintele sunt neputincioase) sunt oameni care slăvesc VIAȚA altfel decât mulți. Pentru ca intră în mina la o oră fixă și nu este garantată în nici un fel ieșirea de acolo, Viața pentru ei este Altfel.

Am fost și eu în mină. La muncă. La 500 de metri sub pământ și soarele, și luna, și prejudecățile sau solidaritatea capată sens.

O femeie din Valea Jiului mi-a spus, cu ocazia uneia dintre prezentările discului cu „Povestiri Minerești‟ că, de un sfert de veac, în fiecare iunie a fiecărui an are impresia ca o nație întreagă scuipă pe fața ei pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Un bărbat mi-a oferit o lampă de miner mai bătrână cu un an decât mine spunându-mi că n-a fost a lui cum nu e nici a mea. Și că vreodată s-o dau mai departe.

M-au făcut Cetățean de Onoare Al Coloniei Literare Petrila.

Am plimbat spectacolul care însoțește acest disc, anul trecut, de la Reșița la Suceava și până la Marea Neagră. Brașov, București, Craiova peste tot am intersectat publicul în acel loc al ființei unde mai e Viața! Și cu fiecare pas am priceput cât de inerți suntem. Trăim într-o inerție dirijată, orchestrată și alimentată cu grijă chiar de noi înșine.

Păguboasă atitudine. Explicații or fi multe.

Ce mă interesează pe mine este readucerea la lumină a unor texte bogate în conținut și semnificații. Dătătoare de speranță. Mă mai interesează o minimă reparație în fața acestui colos al culturii române care este Ion Dezideriu Sîrbu, pe nedrept uitat. Lăsat deoparte. Readucerea basmului în cotidianul nostru atât de lipsit de Poveste și aspirații înalte.

Am crezut despre demersul meu că e desuet și va fi refuzat. NU e așa!!! Avem în continuare nevoie de Basm, de Poveste, de Poezie.”

Biletele pot fi achiziţionate de la:

– casa de bilete: stația de Metrou Unirii 1, intrarea dinspre Curtea de Apel, vis-a-vis de Casa de abonamente elevi și studenti (luni-vineri: 9.00 – 19.00; sâmbăta: 10.00 – 14.00).

Rezervări la tel. 0737.904.932.

Biletele rezervate pot fi achiziționate direct în seara spectacolului (cu reconfirmare telefonică a rezervării, în ziua reprezentației), de la casa de bilete amenajată la intrarea în TVR, din strada Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 19:30.