Evenimente : Clasic

FIDELIO EȘTI TU! Proiect de operă contemporană

În 2020, sărbătorim 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, compozitorul ale cărui lucrări sunt interpretate cel mai frecvent în lumea întreagă.

Goethe-Institut București, Universitatea Națională de Muzică București, Centrul de Informare Muzicală din România – CIMRO, Centrul de Teatru Educațional Replika lansează proiectul de operă contemporană co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional: FIDELIO EȘTI TU!

În perioada noiembrie 2019 – iunie 2020, sub îndrumarea compozitoarei Catherine Milliken (Berlin) și a regizorului de operă Robert Lehmeier (Berlin), a avut loc un atelier dedicat unui număr de 10 libretiste și compozitori. Scopul a fost regândirea și reimaginarea unor librete și compoziții centrate pe mesajul singurei opere compuse de Beethoven, Fidelio, pentru a-l transpune într-un limbaj contemporan, conectându-l astfel la ideile și preferințele tinerei generații din România.

Fidelio, singura operă scrisă de Beethoven se bazează pe o întrebare existențială profundă: ce îl face pe om să fie o ființă umană? „Wer du auch seist, ich will dich retten!” („Oricine ai fi, vreau să te salvez”), una dintre frazele-cheie din Fidelio, oferă un mesaj cu adevărat universal, care nu și-a pierdut niciodată relevanța, echipa proiectului reușind să readucă cu măiestrie în prim plan, prin această nouă producție, subiecte perene, precum loialitatea, trădarea, dar și fuga și pierderea patriei (pierderea sentimentului de apartenență).

Program 12 noiembrie:
ora 18:00, difuzare spectacol filmat FIDELIO EȘTI TU!
ora 19:00, masă rotundă cu cei zece creatori:

Libretiste:
▪️ Mihaela Michailov ▪️ Bianca Trifan ▪️ Mădălina Stoica ▪️ Sabina Balan ▪️ Ruxandra Simion ▪️

Compozitori:
▪️ Andrei Petrache ▪️ Bogdan Pintilie ▪️ Sorin Marinescu ▪️ Vlad Gînța ▪️ Alexandru Mihalcea ▪️

Despre proiectul de operă contemporană FIDELIO EȘTI TU!

Reinterpretarea operei lui Beethoven într-o cheie contemporană reprezintă substratul celor cinci mini-opere create sub îndrumarea lui Catherine Milliken, alături de Robert Lehmeier şi Dan Dediu, și este special concepută să familiarizeze publicul tânăr cu o formă de artă la care acesta nu are în mod normal acces într-un mod facil.
Libretul (și, prin urmare, și relația dramaturgică dintre scene) a fost elaborat în cadrul unor ateliere pentru tineri scriitori, sub îndrumarea regizorului Robert Lehmeier.

Mai multe informații pe site: https://bit.ly/33brSYG
Video despre proiect: https://bit.ly/3jKEvAm

Concept proiect: Catherine Milliken
Mentoring workshop de librete: Robert Lehmeier
Mentoring workshop de compozitie: Catherine Milliken, Dan Dediu
Coordonare proiect: Oana Lapadatu (Goethe-Institut), Diana Rotaru (CIMRO)
Regizor: Robert Lehmeier
Scenograf: Adrian Damian
Dirijor: Simona Strungaru
Soprane: Mihaela Maxim, Elena Dediu
Mezzosoprană: Antonela Barnat
Bariton: Cătălin Petrescu
Bas: Iustinian Zetea
Instrumentiști: Ansamblul SonoMania – Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Olga Berar (vioară), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)
Librete: Mihaela Michailov, Bianca Trifan, Mădălina Stoica, Sabina Balan, Ruxandra Simion
Compoziții: Andrei Petrache, Bogdan Pintilie, Sorin Marinescu, Vlad Gînța, Alexandru Mihalcea.