Evenimente : Spectacole

Concert Regal: Simfonia a IX-a cu Tiberiu Soare la pupitru

Concert Regal la Sala Radio:

Simfonia a IX-a cu TIBERIU SOARE la pupitru!

O ocazie deosebita cum este un concert regal nu putea fi asociata decat unui repertoriu cu totul special: Simfonia a IX-a, marea capodopera a lui Beethoven, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor, va fi interpretata de ORCHESTRA NATIONALA RADIO, vineri, 9 mai (19.00), la Sala Radio. Evenimentul va avea loc in ajunul datei de 10 mai – sarbatoare a regalitatii in Romania – si se va bucura de prezenta membrilor Familiei Regale a Romaniei.

Mai mult, pe lângă semnificaţia regală – pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României, 11 ani mai târziu a fost consfinţită independenţa României, iar la 10 mai 1881 România devenea regat – concertul de la Sala Radio, programat aşadar în ajunul datei de 10 mai, sărbătoreşteimplicit şi Ziua Europei (9 mai). Legătura între repertoriul ales şi Ziua Europei este şi ea una specială:în 1972, Consiliul Europei a transformat Oda bucuriei, cunoscutul imn inclus în ultima parte aSimfoniei a IX-a, în propriul său simbol, iar în 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial alUniunii Europene.Creaţie beethoveniană devenită celebră publicului larg mai ales graţie Odei bucuriei (peversurile unui poem semnat de Friedrich Schiller), Simfonia a IX-a este ultima simfonie completdefinitivată de compozitor şi primul exemplu notabil în care un mare muzician a folosit vocile umaneîntr-o lucrare de acest tip. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şiCorurilor Radio, TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai activi muzicieni români, al cărui palmares înultimii ani înseamnă concerte şi spectacole dirijate pe toate scenele importante din România, dar şi însăli de concerte de marcă din străinătate, cum ar fi Royal Festival Hall – Londra, Sala Smetana -Praga, Filarmonica din Munchen şi Opera Royal – Palatul Versailles, Paris.

„Pentru mine fiecare concert este important, o ocazie de a prezenta in public rezultatul unor lungi perioade de analiza, reflectie si lucru impreuna cu orchestra. Exista totusi evenimente speciale in viata oricarui dirijor, concerte pe care nu le uiti o viata intreaga. E vorba de prima interpretare a unei lucrari-etalon din repertoriu, cum ar fi Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Pe 9 mai, la Sala Radio, va fi prima oara cand voi interpreta aceasta capodopera, impreuna cu muzicienii Orchestrei Nationale Radio. Bineinteles ca de-a lungul anilor m-am apropiat constant de spiritul acestei simfonii, primele abordari de analiza datand inca din vremea studentiei. Cred insa ca o asemenea lucrare cere nu numai timp de lucru propriu-zis, ci si implinirea unui anumit traseu mental si spiritual. Aici nu e vorba doar de invatarea unei partituri, ci de intuitia acelui "dincolo" spre care, in mod splendid, trimite Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.”
TIBERIU SOARE, dirijor principal al Orchestrelor si Corurilor Radio.