Evenimente : Spectacole

Ceartă®

Ceartă®, luni, 16 mai 2016, de la ora 20:00, la Muzeul Taranului Roman.

Ceartă® este un spectacol care vorbeşte despre degradarea românilor. Despre tocirea (până la dispariţie) a toleranţei, a bunului simţ, a omeniei. Pierderea răbdării, pierderea umorului, pierderea încrederii, pierderea de sine, pierderea zborului.

Opt personaje (a căror psiho-tipologie scanează societatea noastră de la o margine la alta) aşteaptă opt curse Charter spre opt destinaţii diferite; opt puncte de pe glob: de la New York la New Dehli. Doar că zborurile le sunt mai întâi amânate cu o oră, două, trei; apoi anulate; apoi – de-a dreptul interzise. Tensiunea la care cei opt potenţiali pasageri sunt supuşi pe durata acestor amânări degenerează în scandal, acte de agresivitate gratuită, bătăi colective…, toate acestea având loc pe Otopeni. Caci, odată suspendate cenzurile, cui îi mai pasă că se dă în spectacol pe un aeroport internaţional!? De fapt – cui îi mai pasă azi, în România, că-şi pune poalele-n cap în public şi că-şi dă frâu liber manifestărilor primitive, violente, mizere; acelor manifestări care ne duc cu un pas mai aproape de regnul animal!? Probabil câtorva români le pasă încă. Dar fenomenul de enclavizare la care asistăm de câţiva ani buni, i-a izolat pe aceştia de “restul lumii”.

Spectacolul Ceartă®, prin cele 8 personaje, expune spectatorilor restul lumii. Adică, acel procent de aproximativ 90 % din populaţia ţării. O face folosind o estetică teatrală îndrăzneaţă, care sparge şi recompune regulile clasice ale structurii narative. Personajele nu “evolueaza” la vedere, ci ele sunt surprinse, ca într-o colecţie de videoclipuri, în momentele cele mai reprezentative ale dezlanţuirii lor comportamentale. Cheile de joc actoricesc se schimbă pe parcursul spectacolului, de la realism psihologic la abordare brechtiană, sau parodie de muzical. Povestea este spartă într-un puzzle pe care privitorul e invitat să-l asambleze. Cât despre mesajul pe care îl conţine piesa (cel puţin unul dintre ele) – poate fi cu uşurinţă identificat în cântecelul care încheie spectacolul : “Suntem foarte speciali, suntem unici;//Am învăţat de la părinţi, de la bunici//Că-n vena noastră curge sânge de roman,//De dac, de grec, de ungur şi de musulman…”.

Ceartă® nu-şi propune să dea o lecţie, ori să enunţe teorii despre civism şi morală, ori să bată obrazul cuiva, deşi, la prima vedere, ai putea fi tentat, ca spectator, să primeşti astfel ceea ce-ţi vine dinspre scenă. Ceartă® vrea doar să-şi facă publicul să râdă. După care, în mod cert, să-l facă să-şi pună nişte întrebări. Sau, măcar o singură întrebare – PÂNĂ UNDE?!

Distribuţia, în ordinea apariţiei : Andreea Duţă, George Frîncu, Adelaida Zamfira, Cosmin Dominte, Dana Vulc, Cosmin Şofron, Manuela Alionte-Frîncu, Costin Cambir.

Echipa artistică: muzică şi soundtrack – Iustin Ştefan Ciuche, coregrafie – Simona Dabija, video – Cristian Niculescu, grafică – Daniel Titza, asistent regie – Cosmin Şofron, text şi regie – Theo Herghelegiu.

Durata spectacolului – 90 minute.

Mulţumiri – Aequilibrium (coproducător), Agenius (sponsor), Clubul Ţăranului Român (teatru gazdă), MEDIA ONE (partener).

Bilete gasiti pe www.iabilet.ro si in reteaua iabilet (Hard Rock Cafe, Beraria H, Magazinul Muzica, Reteaua SAY SHOP,Agentiile Perfect Tour, stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (langa casa de bilelete Metrorex), Magazinele IQBox si Uman si pe cele 1500 de terminale self-service ZebraPay din Kaufland, Cora, Auchan, Carrefour si Mega Image din toata tara). Online puteti plati cu cardul, Paypal, pe factura la Vodafone, pe factura Orange, ramburs cu plata cash prin FanCurier oriunde in tara sau prin OP.