Evenimente : Spectacole

Caravaggio : Umbre, Lumini, Muzica

Spectacol sustinut de Ansamblul “Festeggio Armonico” si de actorul Franco Palmieri

Spectacolul isi propune sa comemoreze 400 de ani de la moartea lui Michelangelo Merisi, zis Caravaggio. In urma unei atente cercetari muzicologice si iconografice, Ansamblul “Festeggio Armonico” prezinta un program de muzica instrumentala italiana din secolele XVI si XVII care, datorita magiei locurilor, epocii si extraordinarelor opere ale pictorului, ne poarta in contextul in care Caravaggio si-a trait existenta framantata. Inregistrarile video cu operele acestui artist extraordinar, insotite de piesele autorilor din acea epoca, citite de Maestrul Palmieri, ii insotesc pe spectatori de-a lungul unui itinerar sugestiv in contextul muzical si cultural al uneia dintre cele mai controversate si fascinante personaje din istoria artei.
Ansamblul “Festeggio Armonico”
Diego Cantalupi, teorba si chitara baroca, Lorenzo Lio, flaut dulce, Mario Lacchini, flaut dulce, Franz Silvestri, orga-clavecin.
Ansamblul “Festeggio Armonico” s-a nascut din ideea unui grup de muzicieni milanezi care au facut mult timp parte din numeroase si afirmate grupuri de muzica veche italiana, cu intentia de a pune in valoare interpretarea muzicii orchestrale si de camera italiana si germana din secolele XVII si XVIII. Folosirea instrumentelor originale sau a unor copii ale acestora, confera executiei muzicale o deosebita claritate formala si structurala, respectand pe deplin sonoritatile originale. Instrumentistii ce formeaza acest grup s-au pregatit la Conservatoare italiene si straine specializate in practica executiva a muzicii vechi si si-au imbogatit ulterior experientele de studio cu cei mai renumiti interpreti la nivel international.
Franco Palmieri, originar din Forlì, s-a licentiat la Universitatea din Bologna, specializarea Istoria Teatrului. In anul 1977 participa la Primul Atelier International al Terzo Teatro, condus de Eugenio Barba la Bergamo, in timp ce in 1978 organizeaza primul turneu italian al grupului peruvian Cuatrotablas. Este nu numai actor, ci se ocupa si de organizare teatrala, realizand numeroase evenimente si expozitii la nivel national. In cursul anilor ’80 si ’90 colaboreaza strans cu teatrele din Europa de Est, indeosebi cu Teatrul Stary din Cracovia. Din 1994 pana in 2000 ocupa functia de director artistic al Teatrului dell’Arca. In 1997 si 1998 este director artistic al Carnavalului din Fortezza, organizat de Primaria Orasului Florenta.