Evenimente : Clasic

Banul Bánk, online, de Ziua Mondială a Operei Maghiare

Sâmbătă, 7 noiembrie, ora 19:00 cu ocazia aniversării a 210 ani de la nașterea compozitorului renumit Erkel Ferenc și de Ziua Mondială a Operei Maghiare vă invităm să urmăriți una dintre cele mai cunoscute și recunoscute opere maghiare, Banul Bánk, pe canalul de YouTube al instituției, cu o distribuție de excepție. Rolurile principale sunt interpretate de către Miklósa Erika și Kovácsházi István, artiști renumiți pe plan mondial.

Opera istorică în trei acte Banul Bánk a fost compusă de Ferenc Erkel în 1861 și este reprezentativă pentru școala națională romantică maghiară. Concepută în trei acte pe un libret de Beni Egressy după piesa lui Joszef Katona, opera reprezintă o sinteză între stilul operei italiene și etosul muzicii populare naționale maghiare caracterizată prin același avânt revoluționar cu operele verdiene contemporane. Tragica poveste a banului Bánk și a soției sale Melinda se petrece în 1214, la Buda, pe malurile Tisei. Regele Andrei al II-lea pleacă la război, lăsând conducerea țării în mâna soției sale, Gertrudis și a fratelui ei Otto, străini care profită de ocazie, și împart bunurile regatului printre lingușitorii lor nepăsându-i de popor. Otto îl îndepărtează pe credinciosul și viteazul ban Bánk de la curte pentru a o putea seduce pe soția acestuia, Melinda. Revenind în secret banul Bánk află atât de planurile seducătorului cât și de complotul nobililor maghiari împotriva reginei străine, Gertrudis. Conștiința sa se zbate între a se lupta alături de nobili și poporul său asuprit, și loialitatea sa față de rege și regină și față de jurământul depus. Hotărârea de a se răscula și lupta pentru poporul său îl va costa scump. Destinul său se va îndrepta inefabil către o tragedie atunci când va afla că soția sa batjocorită, s-a aruncat în apele Tisei și că regele Andrei, întors din luptă nu-l va ierta pentru uciderea reginei Gertrudis.
Regizor: Dehel Gábor
Dirijor: Kulcsár Szabolcs
Spectacolul este subtitrat în limba română.
Pentru mai multe informații urmăriți pagina web a insituției, canalul YouTube și paginile Facebook și Instagram ale Operei.