Evenimente : Filme

Zilele Filmului Italian – Un portret al Italiei timp de un secol

Sala Cinema a Ministerului Culturii si Patrimoniului
National, Muzeul Satului
Eveniment in cadrul Festivalului Italian. Filmele vor rula la

Sala Cinema a Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Muzeul Satului

28 mai, ora 18.30, GENERAZIONE 1000 EURO (Italia 2008), 101 min.
Regia de Massimo Venier. Cu: Paolo Villaggio, Carolina Crescentini
In orasul Milano din zilele noastre, un grup de proaspeti licentiati traiesc de pe o zi pe alta, printre dificultatile cauzate de lipsa unui loc de munca stabil si problemele existentiale. Matteo este un geniu in matematica, asistent universitar neplatit care, pentru a-si castiga traiul, lucreaza in sectia de marketing a unei societati care a hotarat sa faca reduceri de personal. Prietenul si colegul sau de apartament Francesco isi pune in practica pasiunea pentru cinema ca operator de cabina si observa viata ca si cum ar fi un film, acordand o nota fiecarui lucru.
29 mai, ora 18.30, SIGNORINA EFFE (Italia 2007), 95 min.
Regia de Wilma Labate. Cu Filippo Timi, Valeria Solarino
La Torino in anul 1980, pe fundalul luptelor sindicale impotriva restructurarii companiei Fiat, Emma si Sergio se intalnesc si se indragostesc in cele 35 de zile de proteste care culmineaza cu marsul celor 40.000 de „gulere albe”. In acest important moment al istoriei recente a Italiei, protagonistii reprezinta foarte bine cele doua suflete care convietuiesc in aceasta mare companie din Torino: Emma este pe cale sa isi obtina licenta in matematica, lucreaza in sectorul administrativ si este logodita cu un inginer, in timp ce Sergio este un muncitor pasionat, implicat in luptele sindicale. Ea va repune totul in joc din cauza iubirii pentru el.
30 mai, ora 18.30, UNA VITA DIFFICILE (Italia 1961), 118 min.
Regia de Dino Rossi. Cu Alberto Sordi, Lea Massari
Roma, anii ’60. Filmul este povestea unui italian mediu si a experientelor sale tragicomice in anii de crestere economica: Silvio Magnozzi este un fost ofiter care inainte de razboi a studiat arhitectura, iar in perioada Rezistentei a devenit partizan, cu sarcina de a se ocupa de propaganda. Aparent de nezdruncinat din propriile convingeri foarte ferme, Silvio demonstreaza ca prefera compania frumoasei Elena propriilor sarcini de munca. Dupa ce razboiul ia sfarsit, Silvio devine ziarist dar este mai degraba un scriitoras care viseaza la o cariera activa in lumea presei scrise.
1 iunie, ora 18.30, GLI AMICI DEL BAR MARGHERITA (Italia 2009), 90 min.
Regia de Pupi Avanti. Cu Diego Abatantuono, Laura Chiatti
Bologna, 1954. Taddeo, un tanar de 18 ani, viseaza sa devina client al faimosului Bar Margherita, care se afla chiar in fata casei lui. Printr-o stratagema, tanarul devine soferul personal al lui Al, personalitatea cea mai carismatica si misterioasa din cartier. Datorita protectiei sale, Taddeo va reusi sa devina martor al aventurilor lui Bep, indragostit de insotitoarea Marcella; despre peripetiile lui Gian; despre nebuniile lui Manuelo; despre rautatile lui Zanchi si despre ciudateniile lui Sarti. Filmul reda perfect spiritul unei epoci in care trecutul – marcat de razboi – este lasat in urma de o Italie hotarata sa priveasca inainte.
3 iunie, ora 15.00, NOVECENTO (Italia 1976), 315 min.
Regia de Bernardo Bertolucci. Cu: Gérard Depardieu, Robert De Niro, Burt Lancaster, Donald Sutherland. Muzica de Ennio Morricone.
La inceputul secolulul XX, la o ferma din regiunea Emilia, cresc impreuna Olmo, fiu de tarani, si Alfredo, mostenitorul patronului, nascuti in aceeasi zi. Dupa primele greve si Primul Razboi Mondial, fascismul pune in practica o politica de sprijin pentru proprietarii de pamant si ajunge la putere. Cei doi tineri se casatoresc: Olmo cu o invatatoare de la tara, iar Alfredo cu o mostenitoare. In anii ’30 drumurile lui Olmo si Alfredo se despart. Primul, vaduv, lupta impotriva dictaturii, in timp ce al doilea se dedica sectorului privat. La 25 aprilie 1945, ziua eliberarii, in contextul dramei caderii contilor, cei doi se reintalnesc. Fondat pe dialectica contrariilor, filmul Novecento este unanim considerat o capodopera a cinema-ului italian si mondial, o opera corala precum o melodrama de Giuseppe Verdi.