Evenimente : Filme

Unchiul Boonmee / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives / Loong Boonmee raleuk chat

Unchiul Boonmee / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, filmul premiat cu Palme d’Or la Cannes 2010, regizat de Apichatpong Weerasethakul, un film fantastic despre moarte, viata, fantome, amintiri si memoria umana.
Povestea este a batranului Boonmee, care sufera de insuficienta renala. Cum e practicant de yoga, simte cu precizie ce se intampla in interiorul corpului, si isi da seama ca va muri in 48 de ore. Chemandu-si parintii, le cere sa-l ia de la spital, pentru ca vrea sa moara acasa. Ajuns acolo, Boonmee e intampinat de sotia defuncta, reaparuta pentru a avea grija de el. Reapare si fiul sau decedat, reincarnat intr-o maimuta din jungla. Dupa cum marturisea regizorul la Cannes, filmul contine numeroase elemente autobiografice si nu vorbeste despre ideea de reincarnare, ci despre felul in care functioneaza fluxul memoriei.
Apichatpong Weerasethakul (40 de ani), unul dintre cei mai apreciati cineasti asiatici, este un arhitect convertit la cinema care si-a infiintat propria casa de productie, The Kick Machine, dedicata filmelor independente. Regizorul se mentine, de la debut, in zona experimentelor narative si estetice, fiind autorul unor filme ca Tropical Malady (premiul juriului la Cannes, in 2004), Blissfully Yours (premiul Un Certain Regard la Cannes, in 2002) sau Syndromes and a Century (primul film thailandez din competitia de la Venetia).
***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.