De Citit : Editoriale

Carti de vacanta (I)

| 05 august

Cititu’ n-a omorat pe nimeni

Bogdan Cosa, Poker, Editura Cartea Romaneasca. "Nu mi-au placut jocurile de noroc niciodata, dar ca am ajuns sa traiesc din asta a fost un fel de ironie a sortii… “ marturiseste la un moment dat eroul principal al romanului lui Bogdan Cosa. Decat sa muncesti la patron pentru 5 milioane pe luna, mai bine driblezi cazinourile online sau ii jumulesti pe prostii amatori de poker in turnee improvizate ad-hoc. Alert, bine scris, romanul de debut al lui Cosa (n. 1989) are un singur defect: Hollywood-ul a folosit subiectul de atatea ori, incat e greu sa mai vii cu ceva nou. Si totusi…
Anne Holt, Doamna presedinta, Editura Trei, traducere de Marie – Jeanne Vasiloiu. Statele Unite s-au procopsit cu un presedinte femeie care, avand stramosi norvegieni, tine mortis ca prima vizita in afara tarii s-o faca la Oslo. Zis si facut! Numai ca, cu toata paza, doamna presedinta dispare intr-o noapte din hotelul unde fusese cazata. Lung prilej de vorbe si de ipoteze, vorba poetului. Nu va zic cine e vinovatul principal pentru rapire, dar va zic ca totul se termina cu bine.
Allan Folsom, Ziua de dupa maine, Editura Paralela 45, traducere din engleza de Diana Balteanu. Copil fiind, Paul Osborn nu cutreiera paduri, ci asista neputincios cum tatal sau este injunghiat pe strada. Peste 28 de ani, la Paris, doctorul Osborn il recunoaste pe asasinul tatalui sau intr-o cafenea. Incearca sa-l omoare, fara sa reuseasca. Asa incepe acest roman de peste 600 de pagini. Avem de-a face cu un complot international si, pentru ca lucrurile sa fie perfecte, doctorul nostru se indra­gosteste de amanta primului-ministru francez. Si ea de el…