Evenimente : Filme

Shadow Dancer / Dansatoarea din umbră (2012)

Shadow Dancer: activişti IRA şi spioni MI5 într-un thriller irlandez.
Din 15 martie, în cinematografe.

Shadow Dancer (Dansatoarea din umbră) este un thriller, coproducţie britanico-irlandeză, inspirat din conflictul dintre serviciile de informaţii britanice (MI5) şi Armata Republicană Irlandeză (IRA) din anii ‘90.
Regia este semnată de James Marsh (câştigătorul OSCAR-ului pentru “Cel mai bun documentar” cu Man on Wire, 2008). Scenariul Shadow Dancer este scris de Tom Bradby, fost jurnalist de televiziune, corespondent în Irlanda de Nord în perioada 1993-1996, autorul cărţii omonime publicate în 1998. În film îi veţi putea recunoaşte pe actorii Clive Owen (Children of Men, Inside Man), Gillian Anderson (Dosarele X) şi Andrea Riseborough (Never Let Me Down).
Shadow Dancer este distribuit de Independenţa Film. Premiera în România va avea loc pe 15 martie, în cinematografele Studio, Elvira Popescu, Cinemacity Cotroceni, Cinemacity Sun Plaza, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Movieplex Cinema Plaza și Hollywood Multiplex, din București. Filmul va intra ulterior la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Țăranului Român şi la Union (București), la Cityplex din Constanţa și din Braşov și la cinema Victoria, din Cluj.
Shadow Dancer a avut premiera la Sundance Film Festival în 2012 şi a fost prezentat la ediţia a 62-a a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2012.

Alte premii:
British Independent Film Award 2012 – Cea mai bună actriţă: Andrea Riseborough.
Edinburgh International Film Festival 2012 – Cel mai bun joc actoricesc într-un film britanic: Andrea Risenborough şi Brid Brennan.
Evening Standard British Film Awards 2012 – Cea mai bună actriţă: Andrea Riseborough.
Irish Film and Television Awards 2013 – nominalizare pentru Cel mai bun film.
London Critics Circle Film Awards 2013 – Cea mai bună actriță britanică a anului: Andrea Riseborough.

Sinopsis:
Un membru activ al IRA (Andrea Riseborough) este arestat în timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul londonez. Femeia acceptă să devină informator al serviciului MI5 (reprezentaţi de Clive Owen şi Gillian Anderson), de dragul copilului său minor. Ea se întoarce în Belfast, la familia sa care este în intregime implicată în operaţiuni IRA, cu grad mai mic sau mai mare de violenţă.
Povestea se complică încă de la prima misiune. Femeia este presată de autorităţi să livreze informaţii despre operaţiunile IRA, iar “fraţii” din reţea o suspectează de trădare şi ea riscă moartea. În tabăra cealaltă, agentul care o racolează (Clive Owen) răspunde pentru viaţa ei, însă se trezeşte prins în jocurile de culise din MI5 care pot duce la sacrificarea sursei sale.
Shadow Dancer pe Facebook.