Evenimente : Filme

Samuraiul / Le samourai

Thriller-ul Samuraiul / Le samourai, un film politist dramatic cu Alain Delon, povestea lui Jef Costello – un ucigas profesionist – si a luptei sale silentioase pentru supravietuire.
Jef Costello este angajt ca sa-l ucida pe patronul unui local de jazz. Misiunea este indeplinita, dar problemele de abia incep. In ciuda unui alibi bine construit, Costello este considerat un prim suspect de catre comisarul care ancheteaza cazul. Una din pianistele localului, Valerie, care initial confirmase alibiul "samuraiului", se "intoarce", depunand o alta marturie care, de data aceasta, il acuza.
"Samuraiul era poate cea mai sincera si autentica imagine a cinematografului lui Melville. Intriga politista, enorm de confuza (deliberat), se reducea la o pura idee de conflict: niste oameni, din anume motive, vor sa distruga pe cineva. Acest cineva fuge, contraataca, se ascunde, apare, dispare, lucid ca intr-o stare de veghe, calm, cu figura incremenita, alunecand prin intamplarile unui cosmar… Pretextul politist ascunde o meditatie sumbra asupra omului si societatii”, a scris Dan Comsa in Almanahul Cinema (1974).