De Citit : Editoriale

Intai nihil, apoi sine, apoi Deo

| 09 aprilie

Meditatii
Meditatia, ca forma de intarire personala, castiga tot mai mult teren in toata lumea. In occident, foarte multi terapeuti inglobeaza in metoda lor o forma sau alta de meditatie. Iar in cercetare practic nu exista studiu care sa gaseasca tehnica asta daunatoare sau inutila. La noi insa, desi e imbratisata si practicata de multa lume, vad o puternica opozitie ori de cate ori o mentionez.
Meditatia exista de cand lumea. Am putea chiar spune ca a fost starea noastra naturala. Putem banui ca, acum un milion de ani, cand descoperise focul, homo erectus il privea cu veneratie si respect, ore in sir. O facem si noi, la fiecare foc de tabara, dar aici e si cheia: noi avem prea multe ganduri, acum. Un om modern proceseaza mai multa informatie citind un New York Times decat procesa un medieval intr-o viata. Gandirea rationala, intarita fortat in ultimul secol, acopera sute de mii de ani de viata psihica arhetipala. Cuvantul vorbit a inlocuit imaginile si a fost inlocuit de cel scris. Vedem un varf de iceberg intr-o oglinda si credem ca asta e tot ce suntem. Meditatia ne ajuta sa privim dincolo de suprafata apei, in corpul nostru adanc.
Samanii intra in stari meditative de cel putin douazeci de mii de ani. De India nici nu mai vorbesc. In Sumer, Babilon si Egipt, tehnicile meditative erau centrul scolilor de mistere. Nimeni nu se ferea de ele. O scurta cautare pe net gaseste sute de rabini ortodocsi care tin seminarii de meditatii kabbalah, prin imaginarea sefirotului. Ba chiar Sfintii Parinti crestini dau povete despre coborarea mintii in inima.
Primul pas. Intrati pe net. Cautati pe youtube guided mindfulness meditation. Alegeti o muzica si o voce care va atrag. Urmati instructiunile. Daca va e greu sa o faceti inseamna ca aveti nevoie. Intariti-va “aici si acum”-ul. Va fi o tabara de baza in expeditii interioare tot mai aventuroase. Nu ajungeti in iad. Dar ajungeti in voi si, uneori, seamana. Un timp. Dupa aceea gasiti divinitatea din voi. Unde este Cel Care Este. Apoi, zambet.