Evenimente : Filme

Program Goran Rebic

In perioada 24 – 28 martie la Noul Cinematograf al Regizorului Roman vor rula in premiera pentru Romania patru dintre cele mai importante filme ale regizorului Goran Rebic. Cu acest prilej regizorul va fi invitat la Bucuresti.
Goran Rebic s-a nascut in 1968 la Vrsac/Voivodina (fosta Iugoslavia) si a copilarit la Viena. A studiat la Academia de Film din Viena. Primele filme le-a dedicat in intregime problematicii fostei Republici Iugoslavia. Goran Rebic s-a dedicat in filmele si documentarele sale ca nici un alt regizor dramei fostei Republici Iugoslavia intr-o maniera acuta si cinstita.
Joi, 24 martie:
– ora 19.00: Donau – Dunaj / Dunarea
Vineri, 25 martie:
– ora 19.00: Jugofilm
Sambata, 26 martie:
– ora18.00: The Punishment
– ora 20.00: Donau – Dunaj / Dunarea
Duminica, 27 martie:
– ora 18.00: La marginea lumii
– ora 20.00: The Punishment
Luni, 28 martie:
– ora 18.30: La marginea lumii
– ora 20.30: Jugofilm
Descriere filme
1. La marginea lumii
Film documentar(1992, 90 minute)
Regie & scenariu: Goran Rebic
Imagine: Jerzy Palacz
Montaj & sunet: Frank Soiron
Productie: Lotus Film, Vienna
Acest documentar a fost filmat in 1991/1992 anul in care republicile si provinciile din Iugoslavia incepeau sa lupte pentru independenta lor. La acel moment regizorul Goran Rebic nascut in Voivodina/Serbia calatorea la Tiflis/Georgia pentru a-si face o imagine despre razboiul civil. In acest fel razboiul din Caucaz a devenit o imagine simetrica pentru razboiul din fosta Iugoslavie. Dupa incheierea lucrarilor la film razboiul in care s-a prabusit Iugoslavia mai avea sa dureze inca ani buni.
2. Jugofilm
Drama (1997, 88 minute)
Regie: Goran Rebic
Imagine: Jerzy Palacz
Sunet: Bernhard Weirather, Andreas Kopriva
Montaj: Andreas Kopriva
Decoruri: Bertram Reiter
Costume: Elisabeth Pongracz
Muzica: Andi Haller And The Lonesome Andi Haller Band
Director de productie: Wernfried S. Natter
Productie: Lotus Film
Distributie: Eva Mattes, Merab Ninidze, Ljubisa Samardzic, Michi Jovanovic, Tamara Simunovic
Film realizat cu sprijin financiarul din partea Austrian Film Institute, ORF, Vienna Film Fund
Acest film, un manifest impotriva violentei relateaza povestea cutremuratoare a unei familii de muncitori stabilite de decenii in Viena, a carei viata tihnita, tipic burgheza este prinsa in valtoarea violentei si a suferinței odata cu destramarea Iugoslaviei.
Povestit cu multa tandrete din prisma tanarului Milan, filmul descrie vehementa cu care idila de familie a familiei Tomic este distrusa, deoarece premonitia, viziunile neimplinite despre eroi si lipsa cuvintelor determina aceasta viata.
Visul unei vieti frumoase este distrus cand Sascha, fiul mai mare se intoarce de la razboi si nu face fata realitatii.
3. The Punishment
Film documentar (2000, 100 de minute)
Regie si scenariu: Goran Rebic
Imagine: Jerzy Palacz
Montaj: Martin Matusiak
Producatori: Novotny & Novotny
Acest documentar trebuie privit ca o continuare a filmului Jugofilm. Prezentate sunt bombardarea orasului Belgrad de catre NATO si frica si nesiguranta carora a fost expusa atunci populatia civila. In acel moment imaginea Serbiei prezentata in mass media vestica era deja foarte distorsionata. In acest sens bombele aruncate asupra Belgradului urmau a fi percepute drept pedeapsa.
4. Donau – Dunaj / Dunarea
Drama (2003, 90 de minute)
Regie: Goran Rebic
Scenariu : Goran Rebic, Heinrich Ambrosch
Distributie: Otto Sander, Robert Stadlober, Annabelle Mandeng, Florin Piersic Jr., Svetozar Cvetkovic, Volodymyr Goryansky, Denisa Der, Sonja Savic, Tatiana Iekel, Cristi Iacob, Ioana Calota, Olimpia Olari si Ioana Flora
Productie: Lotus Film
Un film cu final optimist incheie aceasta mica retrospectiva a regizorului Goran Rebic. Acest "roadmovie ” a carui actiune se petrece de-a lungul Dunarii pe un slep, surprinde un grup de persoane naufragiate in viata de provenienta foarte diferita. Unii dintre ei traiesc de mai multi ani pe apa si se tem sa revina la viata de pe uscat. Pe altii soarta i-a impins pe barca doar pentru aceasta calatorie. Franz, capitanul, isi carmuieste pentru ultima data barca catre Marea Neagra. Bruno, in varsta de 18 ani, aduce sicriul mamei sale la bord, pe care urmeaza sa il incredinteze apelor Dunarii la Portile Fier. Romanul Mircea este scos din ape in timp ce incerca sa ajunga inot la granita cu Austria. Filmul a avut premiera la festivalul de film de la San Sebastian si a fost premiat cu premiul publicului la Festivalul International de Film Mannheim.
***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.