Evenimente : Filme

PINA 3D

Asa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, PINA 3D este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante si apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Din 9 septembrie la cinema!

Filmat in 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, productia ilustreaza revolutionara si originala arta a marii coregrafe germane care a murit in vara anului 2009. Filmul ii introduce pe spectatori intr-o dimensiune noua, invitandu-i intr-o calatorie senzuala, cu imagini uimitoare: pe scena alaturi de trupa de dans, inafara teatrului, in oras si in zonele din apropierea orasului industrial Wuppertal – locul unde pentru 35 de ani Pina Bausch a trait si creat.
“Un film de neratat” (Variety), “magnific” (The Independent),“o pelicula captivanta, de cinci stele” (The Times), cu o “magie seducatoare” (The Telegraph), PINA a castigat doar intr-o singura saptamana Marele Premiu la 3D Festival din Paris (24-26 mai 2011) si Premiul pentru Cel mai Bun Documentar German la Dokville (26-27 mai 2011).

Gandit initial alaturi de Pina Bausch, documentarul era planuit sa intre in productie in vara lui 2009. Insa, cu doar doua zile inainte de inceperea filmarilor, lumea dansului si nu numai a pierdut-o brusc pe Pina Bausch, la cinci zile dupa ce a fost diagnosticata cu cancer. Regizorul Wim Wenders a dorit sa abandoneze proiectul, dar a revenit asupra lui la insistentele dansatorilor, prietenilor si familiei coregrafei Pina Bausch. Astfel s-a nascut PINA – un film pentru Pina Bausch. Noul concept al filmului includea, pe langa fragmente din patru spectacole reprezentative pentru cariera coregrafei: “Café Müller“, “Le Sacre du printemps“, ”Vollmond“ and “Kontakthof“, imagini de arhiva cu Pina Bausch inserate in mod inovativ in lumea 3D, alaturi de reprezentatiile solo spectaculoase ale dansatorilor.
Premiera nationala a fenomenului cinematografic PINA in format 3D a avut in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film Transilvania, filmul ruland cu casa inchisa si intra in circuitul cinematografic din 9 septembrie.