De Citit : Editoriale

Ceausescu in gura unor apropiati

| 02 februarie

Toma Roman Jr., Ceausescu vazut de aproape, Editura Curtea Veche. Autorul (nascut in 1975, absolvent al Facultatii de Istorie, doctor in Istoria Economiei, reporter special la Jurnalul National) a avut buna idee de a face un portret-robot al lui Ceausescu cu ajutorul unor interviuri pe care le-a luat unor apropiati ai fostului dictator. Rezulta un Ceausescu in linii mari cunoscut de toti cei care au trait sub el: megaloman, nationalist, aflat sub papucul nevestei, cu o teama aproape patologica fata de rusi si de tot felul de microbi… O carte importanta pentru viitorii istorici ai comunismului romanesc.
Daniel Pennac, Necazuri cu scoala, Editura Polirom, traducere din franceza de Ileana Cantuniari. Cunoscutul autor, care o vreme a fost profesor de franceza, n-a avut o copilarie tocmai usoara: ca elev nu intelegea mai nimic din tot ceea ce i se preda, nici aritmetica, dar nici geografia sau istoria. Si-a revenit tarziu, cand nimeni nu-i mai dadea nicio sansa, si si-a luat licenta in Litere. A devenit un bun profesor de franceza, apoi un romancier plin de succes.
Margaret Atwood, Penelopiada, Editura Leda- Grupul Editorial Corint, traducere din limba engleza de Gabriela Nedelea. In 2005, editura britanica Canongate a lansat un proiect foarte interesant: prozatori cunoscuti sa rescrie un mit celebru. Margaret Atwood, cea mai cunoscuta scriitoare canadiana, autoarea unui roman dupa care mor eu, Povestea Cameristei, a acceptat pariul. Povestea Penelopei o spune chiar Penelopa, dar o Penelopa moarta, care ne vorbeste fara patima despre aventurile ei cu Ulise.