Evenimente : Filme

Noaptea franceza a scurtmetrajelor II – 2012

Marea noapte a scurtmetrajelor va avea loc la recent redeschisa Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucuresti sambata, 11 februarie 2012, incepand cu ora 21:00. Timp de 5 ore veti putea descoperi diversitatea si calitatea productiilor franceze de scurt metraj.
Scurtmetraje de azi #3 (21:00 – 22:30)
Chien errant (Pascal Sennequier – 2007) cu Guy-Auguste Boleat, Lotus Edde-Khouri, Ninon Bretcher
In apropierea unei paduri, un fugitiv ranit da peste o fetita in lacrimi care si-a pierdut cainele si ai este frica sa traverseze singura padurea. Barbatul, care spera sa se poata refugia la ea acasa, ii propune s-o insoteasca.
L’escale (Shalimar Preuss – 2007) cu Noam Labrousse, Sédrenn Labrousse
O mica statiune balneara, la sfarsit de sezon. O mama tanara si copiii ei asteapta micul dejun intr-o cafenea. Povestea nu merge mai departe pentru ca este ultima oara cand vor mai fi impreuna la aceeasi masa.
Entracte (Yann Gonzalez – 2007) cu Salvatore Viviano, Kate Moran
O fata, un baiat si un mort, pop si rock zgomotos si tineretea care trece.
200 000 fantômes (Jean-Gabriel Periot – 2007). – Hiroshima 1914-2006
Mic Jean-Louis (Kathy Sebbah – 2006) cu Jean-Louis Mic, Birghit Chauveau
Ma numesc Mic Jean-Louis. Sunt nascut la Fleurance dans le Gers. La 2 ani am ajuns in Puycasquier, si n-am mai plecat niciodata, sunt inradacinat.
Pauza: 14 minute
Scurtmetraje premiate (22:45 – 00:13)
Tremblay-en-France (Vincent Vizioz – 2010) cu Jamie Sives, Marie Denarnaud
James, un scotian, ajunge intr-o seara la Paris in cautarea lui Claire Krapazinski. Se lanseaza in aceasta misiune fara sa masoare ce-l asteapta, in cautarea unui oras de suburbie indepartat. Dimineata, se confrunta chiar cu femeia pe care venise s-o caute.
Cul de bouteille (Jean-Claude Rozec – 2010)
O veste groaznica pentru Arnaud : foarte miop, trebuie sa poarte ochelari care i se prind de nas si ii lipesc urechile. Lentile atat de groase incat ochii lui par doua puncte mici negre… Arnaud prefera de departe lumea flu a miopiei lui, popoulata de monstri si animale fabuloase, himere care se ivesc din imaginatia lui.
Les barbares (Jean-Gabriel Periot – 2010)
Noi, plebea ; noi, barbarii…
L’accordeur (Olivier Treiner – 2010)
Adrien este un tanar pianist minune. Dupa ce esueaza la un concurs de renume, foarte deprimat, incepe sa lucreze ca acordor de pian. Ca remediu la aceasta viata, poarta o masca de orb pentru a intra in intimitatea clientilor, artificiu care ii readuce gustul pentru muzica. Dar curand este prins in propria lui capcana, cand ajunge sa fie martorul unei crime.
Tomatl, chronique de la fin d’un monde (Luis Briceno – 2011)
Rosia a fost descoperita de europeni in acelasi timp cu Lumea Noua. Aztecii au lasat mostenire aceasta planta care acopera acum o treime din suprafata planetei…
Il était une fois l’huile (Vincent Paronnaud – 2010)
In garajul unei case linistite, doi copii scotocesc prin etajere si rastoarna un bidon cu ulei. O picatura ajunge pe jos si se transforma in Goutix, mascota oficiala a uleiurilor Méroll pentru prajit si pentru motor, care ii ia pe cei doi intr-o calatorie fantastica in uzina respectiva.
Cross (Maryna Vroda – 2011) cu Egor Agarkov
Intai este fortat sa alerge. Apoi alearga de voie. Apoi se uita cum alearga altul.
Pauza : 17 minutes
Colectia Singuri pe Lume (00:30 – 02:00)
A ta place (Agathe Teyssier – 2002) cu Agathe Teyssier, Dominique Frot
Lili sufera de o boala ciudata : adoarme brusc. Se refugiaza in somn si fantasmeaza o intalnire stranie cu o alta ea. Un dublu sublimat, o Lili feminina si sigura pe ea, o rivala pe care o numeste, logic, Lili 2…
Devant le mur (Daisy Lamothe – 1987)
In povestea vietii lui Paul apare un semn, dupa ce pleaca de la manastire …
Chahut (Gilles Cuvelier – 2005)
In timpul carnavalului de la Dunkerque, un participant ramane singur pe strazile pustii. Rataceste un moment pana ajunge la plaja si descopera ca zgomotele carnavalului vin dinspre mare. Intra in apa si dispare.
Marée haute (Caroline Champetier – 1997) cu Louis-Do de Lencquesaing , Sylvie Testud
Ea a lucrat toata vara intr-un mic restaurant de pe o plaja din Normandia. Este sfarsitul sezonului, si al dragostei. El s-a despartit de ea, sau in orice caz asa pare : nu-i ramane decat sa vorbeasca singura, si asa nu mai e nimeni…
De sortie (Thomas Salvador – 2005) cu Thomas Salvador
Un tanar se pregateste sa mearga la un rendez-vous. Noaptea, se intoarce acasa.
Scurtmetrajul este un gen in plina reinnoire datorita dezvoltarii noilor mijloace de difuzare. Veritabila scoala pentru tinerii regizori si un format privilegiat pentru cineastii singulari, scurtmetrajul nu mai este un gen care se limiteaza la a fi prezent numai in festivaluri.
***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.