Evenimente : Filme

Medallion de familie: Aleksei German

Medallion de familie: Aleksei German

În perioada 11-14 februarie soseşte pentru prima dată în România Aleksei German Junior, reprezentant al noului val al cinematografiei ruseşti şi fiu al maestrului Aleksei German Senior. Evenimentul "Aleksei German – Medalion de familie" aduce în premieră câteva dintre cele mai importante producţii ale celor doi regizori.

Primul lungmetraj al lui Aleksei German Junior, The Last Train/Ultimul tren/Posledniy poezd, obţine premiul Luigi De Laurentiis la festivalul internaţional de film de la Veneţia, premiul Amnesty International la Rotterdam şi marele premiu al festivalului de la Salonic. Cel de-al doilea lungmetraj, Garpastum, un alt succes al tânărului regizor rus, este nominalizat pentru Leul de Aur la Veneţia şi câştigă Marele Premiu la festivalului de la Sofia. Soldatul de hârtie/Bumazhnyy soldat obţine Leul de Argint pentru Cea Mai Bună Regie la festivalul de la Veneţia în 2008.

Soldatul de hârtie va deschide evenimentul “Aleksei German – Medalion de familie”, în prezenţa lui Aleksei German Junior în ziua de 11 februarie, ora 19, la Cinema Studio. Evenimentele din film se desfăşoară în anul 1961, în Baikonur. Sunt trecute în revistă şase săptămâni din viaţa doctorului Daniil Pokrovski, care pregăteşte grupele de astronauţi pentru ieşirea în Cosmos, fiind sfâşiat între teama pentru aceşti oameni eroici pe de o parte şi dragostea şi regretele faţă de două femei dragi, soţia şi iubita, pe de alta.

În cadrul evenimentului, Aleksei German Junior va prezenta şi filmele tatălui său, Aleksei German Senior, considerat de către critici „guru al cinematografului rus, o legendă vie, cel mai important cineast rus după Tarkovski sau chiar mai important decât acesta şi mai interesant”. Unul dintre filmele în regia lui Aleksei German Senior care va putea fi văzut la Bucureşti este Prietenul meu Ivan Lapşin/Moy drug Ivan Lapshin.
Un alt film inclus în eveniment este Punct de control, din 1971. Titlul iniţial al filmului a fost Operaţiunea Anul Nou, după povestirea cu acelaşi titlu a lui Iuri German (tatăl lui Aleksei German senior). Evenimentele filmului au loc în decembrie 1942 în regiunea Pskov, ocupată de fascişti. În spatele frontului german acţionează un detaşament de partizani sub comanda unui fost miliţian sătesc, Ivan Lokotkov. Unui soldat al detaşamentului i se predă un fost prizonier de război, care trecuse voluntar în slujba nemţilor, Alexandr Lazarev. El este gata să plătească cu viaţa trădarea de patrie, dacă va fi crezut.

20 de zile fără război a fost realizat în 1976 şi ne poartă la sfârşitul anului 1942, când reporterul de război Lopatin soseşte la Taşkent într-o permisie de douăzeci de zile de la Stalingrad. Pentru el, asurzit şi orbit de focul luptei, viaţa paşnică pare ciudată şi neobişnuită: căsuţele din chirpici umflate de apă, zăpada amestecată cu noroi, cartelele de pâine strânse spasmodic în pumni, comunicatele de la Informbiroul sovietic care-şi continuă activitatea în spatele frontului. În aceste douăzeci de zile de permisie fără război, Lopatin pătrunde în studioul cinematografic din Taşkent, unde se toarnă un film pe baza relatărilor sale de pe front. Lopatin întâmpină Anul Nou 1943 într-o societate paşnică şi trăieşte o poveste intensă de iubire.

Prietenul meu Lapşin a fost lansat în 1984 şi spune povestea comandantului miliţiei judiciare din oraşul Unciansk, Ivan Lapşin. Un fragment scurt din viaţa lui şi a prietenilor, tovarăşilor şi cunoscuţilor săi este relatat de un băiat care a fost prezent la evenimente: Ivan Lapşin prinde o bandă condusă de un hoţ înrăit, locuieşte la comun şi caută dragostea unei artiste de la teatrul local… Filmul are la bază romanul lui Iuri German, tatăl regizorului.

Alexei Gherman Senior, deşi are o carieră cinematografică de 40 de ani a realizat numai şase filme. Prietenul meu Lapşin a fost considerat cel mai frumos film rusesc realizat vreodată.

Proiecţiile de la cinema Studio sunt în premieră în România, iar publicul bucureştean va avea privilegiul de a-l întâlni pe Aleksei German fiul care va povesti despre cariera cinematografică a tatălui său.

Filme din program:
Luni – 19.00 – Soldatul de hartie (2008) – drama, romantic, dragoste.
Marti – 18.00 – Punct de control (1971)
– 20.00 – Garpastum (2005) – drama
Miercuri – 18.00 – Ultimul tren (2003)
– 20.00 – Douazeci de zile fara razboi (1981)
Joi – 18.00 – Prietenul meu Lapsin (1986)
– 20.00 – Din Tokio