Evenimente : Filme

Falansterul (Romania, 1978)

Filmul romanesc Falansterul prezinta experimentul social din comuna Scaieni-Prahova, unde in 1834, inginerul Theodor Diamant, boier fascinat de ideile comuniste, a infiintat Falansterul.
VERSIUNEA REDUX
"In aceasta versiune integrala, realizata in iunie 2005, se povesteste un fapt istoric real: infiintarea in 1935-1936 a unei prime cooperative de productie si consum: Societatea fratilor agronomi si manufacturieri la Sacaieni Prahova, una dintre primele forme de cooperare europene initiata in conditii extrem de potrivnice de inginerul Theodor Diamant si mosierul Manolache Balaceanu, vizionari ai productiei sporite prin asociere si prin conditii de eliberare sociala (atestata de scrisoarea lui Ion Ghica catre Vasile Alecsandri din 1905).
In 29 iunie 2005 a rulat premiera mondiala a filmului din 1979: Falansterul, dar intr-o versiune inedita (versiunea Redux integral originala) de data aceasta. Spectatori au receptat cu un interes sporit, in forma dezvoltata, povestea falansterului din Scaieni”. Calin Caliman-2005 (”Ecart”)