Evenimente : Dans

Alienation or the desire for intimacy | [email protected]ța BRD Scena9 + SHORT and DOC

Seară de FILME DE DANS CONTEMPORAN | ONLINE
Miercuri, 18 noiembrie de la ora 20:00.
Link-ul pentru vizionarea GRATUITĂ va fi disponibil aici înainte de începere.

𝗔𝗟𝗜𝗘𝗡𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 or the desire for [email protected]ța BRD Scena9 – filmul de dans contemporan
CONNECTION – scurtmetrajul pe aceeași temă realizat de Zoe Ramsey și Tonya Sheina de la Echo Echo Dance Theatre Company din Irlanda de Nord
CLOSE ENOUGH – documentarul realizat de Cătălin Munteanu
𝗔𝗟𝗜𝗘𝗡𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 or the desire for [email protected]ța BRD Scena9
Un film de: Benno Voorham și Răzvan Bumbeș
Performeri: Simona Baciu, Smaranda Găbudeanu, Cristina Lilienfeld
Muzica: Andrei Petrache

După performance-ul durațional la MARe – Muzeul de Artă Recentă și spectacolul de pe scena unteatru, vă invităm să descoperiți cea de-a treia formă diferită de reprezentare a temei alienării: filmul de dans. El adună esența periplurilor anterioare în doze concentrate de alienare, dorință și intimitate.

„Când am discutat ideea proiectului, acum un an, împreună cu Cristina, Smaranda și Simona, nu ne-am imaginat că circumstanțele vor evolua într-un mod atât de alienant. Că alienarea față de ceilalți va căpăta noi înțelesuri, o nouă realitate și noi forme. Că ne va crește frica față de ceilalți, toți aceia care prezintă un potențial un pericol pentru noi. Că riscăm să ne înstrăinăm față de noi înșine.”
— Benno Voorham

Rezultatul este un performance multimedia, un asamblaj al mai multor scene care gravitează în jurul celor 3 cuvinte cheie. Este o călătorie în mișcare, poetică, vizuală, în subteranele dorințelor noastre, o călătorie intimă spre ceea ce ne motivează să fim cu noi înșine sau cu ceilalți.

Pornim de la cuvinte. Nu orice cuvinte, ci acelea care, stârnite de actul și practica artistică, răzbat din zone greu accesibile ale sinelui. Erup prin vorbe și prin dans, corpul având capacitatea de a arăta prin mișcare ceea ce este dincolo de cuvinte. Suprapunem imagini filmate și proiectate live, din unghiuri altfel invizibile spectatorului, pentru a susține sau a contrazice mesajul corporal.

Într-o relație completă – chiar intimă – cu dansul este și muzica. Cele 7 piese totalizând 57 de minute au fost create de tânărul compozitor Andrei Petrache în decurs de o lună.

CONNECTION – un scurtmetraj produs de Zoe Ramsey și Tonya Sheina pornind de la aceeași temă. Au lucrat în aceeași clădire, foarte aproape, dar în săli diferite… de fapt online.

„Mă uit la ecranul meu și ne văd pe noi, mă văd pe mine vorbind cu tine. Uneori nu mă auzi…
Dansez… Mă uit în altă parte și ai dispărut… Sunt pe cont propriu… Văd reflecția în geam… Aud pe cineva strigând afară, îl auzi și tu.
Râdem. Te urmăresc dansând și simt cum mișcarea trece în mine, sunt gata să te urmez. Dansez și te văd cum te uiți cu atenție la ecran.
Dansăm împreună… împreună. Îmi imaginez cum dansăm toate patru. Eu în studioul de sus, tu în cel de jos și încă o dată noi două, mici și pixelate, în câte-un mic pătrat pe ecran care nu se potrivește nicicum în tot studioul și care nu ne ajută nici pe noi… ne îndepărtăm. Mă las la podea și ies. Cucu-bau! Ne ascundeam, noi două! Mai dansăm o dată?”

CLOSE ENOUGH – Sunteți curioși ce s-a întâmplat la repetiții? Cum a evoluat 𝗔𝗟𝗜𝗘𝗡𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 or the desire for intimacy de la idee la performance? Procesul de lucru a fost documentat de Cătălin Munteanu într-un film prin care își propune să descopere ce înseamnă pentru fiecare din performeri intimitatea, dorința și alienarea. Mai mult decât transpunerea acestor teme într-o coregrafie, a fost interesat de procesul de descompunere și recompunere a lor în cadrul repetițiilor.

𝗔𝗟𝗜𝗘𝗡𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 or the desire for intimacy este un proiect internațional între artiști din România, Suedia și Irlanda de Nord produs de PETEC în parteneriat cu Lava-Dansproduktion.