Evenimente : Expo

What about y[our] memory @MNAC

What about y[our] memory
Curatori: Irina Cios, Iosif Király
Arhitect: Attila Kim
Vernisaj: joi, 27.11.2014, ora 21.00
În cadrul evenimentului
3 + 10. MNAC. 13 ani de la înfiinţare. 10 ani în Palatul Parlamentului
MNAC – Palatul Parlamentului
etaj 4
28.11.2014 – 02.02.2015
Prilejuită de aniversarea a 150 de ani a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, expoziţia aduce împreună artişti care au / s-au format în cadrul DepartamentuluiFotografie şi Imagine Dinamică înfiinţat în 1995. În cei aproape 20 de ani de existenţă, acest departament şi-a conturat un demers formativ axat pe multidisciplinaritate şi dialog conceptual. Coordonarea activităţii este asumată de profesori care au o susţinută activitate artistică şi care au devenit repere pe scena internaţională. Ei au creat o structură educaţională menită să ofere studenţilor o bază solidă privind practica actuală, reflectată în tendinţele artistice şi teoretice contemporane. În fiecare din cei trei ani, studenţii au ocazia să lucreze cu mai mulţi profesori care le propun abordări diverse în ceea ce priveşte structurarea imaginii înregistrate static sau dinamic cu rolul său dual de vehicul de comunicare şi mediu de creaţie artistică. În continuare, studiile masterale invită la un dialog pluridisciplinar ce vizează strategii de creaţie artistică, teoria imaginii şi a spaţiului, sociologie, filosofie, literatură, comunicare etc.
Apariţia acestui departament la Bucureşti a fost sincronă cu o schimbare de paradigmă vizuală şi a contribuit la consolidarea statutului artistic al fotografiei, creaţiei video şi multimedia. Afirmarea mediului fotografiei a determinat o accelerare a procesului de creaţie şi implicit a celui de comunicare, activând ochiul nu doar în procesul de receptare a imaginii ci şi în cel de realizare a sa. Gestul, tuşa nu au fost excluse ci integrate la alt nivel. Capacitatea revelatoare nu se referă doar la procesul fotografic ci şi la selectarea şi extragerea din realitate a unor aspecte greu perceptibile. Simptom al postmodernităţii, afirmarea mediului video şi a fotografiei ca teren de experimentare vizuală în România, încă din anii ’70-’80, îi are ca agenţi pe cei care au înfiinţat Departamentul Fotografie şi Imagine Dinamică.
Mediile ce fac obiectul Departamentului activează deopotrivă imaginea şi timpul. Ele surprind şi fixează o ipostază temporală pe care mai apoi o actualizează cu fiecare vizionare. Au implicit rolul de martor, de păstrător dar şi de vehicul ce ne face pe noi observatorii unui moment prin emoţiile pe care le generează. Ele sunt un declanşator al memoriei ce revelează nu doar istoria evenimenţială ci mai cu seamă trăirea subiectivă, traumele şi obsesiile ce marchează subconştientul individual şi colectiv.
Programul de studiu din cadrul Departamentului porneşte de la redefinirea conceptuală şi formală a câmpului imaginii ca filtru al universului vizual şi a identităţii ca performativitate şi apartenenţă. Direcţiile de abordare sunt diverse. Pe de o parte sunt explorate resursele proprii atât mediului analog cât şi ale suportului digital. Pe de alta este experimentat dialogul cu mediile clasice de creaţie – cum ar fi desenul, pictura, sculptura – cu obiectul, asamblajul sau instalaţia. Asumarea stării de tranziţie impune „arta în proiect”, procesul, participarea. Este explorat discursul conceptual care traduce cel mai adesea o formă de rezistenţă faţă de atitudinea estetizantă. Imaginea absoarbe limbajele promovate de mass media. Cu cât în societate tendinţa de uniformizare şi globalizare este mai evidentă, cu atât exprimarea particularităţii şi a individualităţii este mai susţinută.
Acestea sunt câteva dintre direcţiile de cercetare pe care se axează activitatea Departamentului Fotografie şi Imagine Dinamică ce decurg din discursul artiştilor care formează şi a acelora care s-au format aici. Unul dintre cele mai dinamice departamente din cadrul Universităţii Naţionale de Artă, el contribuie, cu fiecare generaţie, la formarea de personalităţi bine conturate, cu un discurs propriu, ce sunt apreciate prin premii, participări în expoziţii internaţionale, programe de rezidenţă etc. Expoziţia de faţă oferă câteva repere ale energiilor ce s-au coagulat în cele două decade de existenţă. Ea pune în dialog artişti şi studenţii din mai multe generaţii aflaţi în etape diferite de carieră. Diversitatea de abordări artistice merge de la cercetări foto-video introspective până la acţiuni şi instalaţii multimedia interactive sau critică instituţională şi activism social.
WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY este invitaţia de a survola două decade de activitate formativă dar şi de a reflecta asupra creaţiei contemporane, în special în fotografie şi video, ca ipostază a memoriei.
Artisti şi studenţi participanţi: Biroul de Cercetări Melodramatice (Irina Gheorghe & Alina Popa), Serioja Bocsok, Bogdan Bordeianu, Michele Bressan,Valentin Cernat, Daniel Constantinescu, Alexandra Croitoru, Larisa Crunţeanu & Xandra Popescu, Cristina David, Daniel Djamo, Andrei Enea, Alex Gâlmeanu, Sabin Gârea, Gabriela Gaug, Irina Ghenu, Delia Gheorghiu, Daniel Gherca, Bogdan Gȋrbovan, Radu Igazsag, Nicu Ilfoveanu, Raluca Ionescu, Regele Ionescu, Regina Ionescu, Aurora Király, Iosif Király, Signe Lillemark, Claudiu Lucaci, Şerban Manta, Bogdan Marcu, Andrei Mateescu, Vlad Mihăilescu,Gheorghe Mircea, Valeriu Mladin, Marius Nedelcu, Ioana Nemeş, Raluca Oancea, Malina Omuţ, Mario Oprean, Camelia Opriţa, Alexandru Patatics, Vlad Radu Popescu, Lea Rasovszky, Ştefan Sava, Larisa Sitar, Roxana Trestioreanu, Răzvan Tun, Victor Velculescu, Adrian Vinersan.
Radu Igaszag & Marius Nedelcu: Victor Vasarely