Evenimente : Expo

Expozitie retrospectiva Carol Popp de Szathmari – pictura si fotografie

Realizata in colaborare cu prestigioase institutii muzeale din Bucuresti si din tara: Muzeul Municipiului Bucuresti, Biblioteca Academiei Române, Muzeul National de Arta al României, Muzeul National de Istorie a României, Muzeul de Arta Craiova, Muzeul de Arta Cluj, Muzeul National al Ţaranului Român, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I“, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Biblioteca Nationala a României, Muzeul de Arta Brasov, Muzeul Brailei, expozitia este prilejuita de implinirea a 200 de ani de la nasterea celui care si-a inceput activitatea ca pictor si grafician, pentru ca dupa aceea sa descopere fotografia si sa devina astfel, primul fotograf de arta si documentarist din România si unul dintre primii zece fotografi din Europa secolului al XIX-lea.
Carol Popp de Szathmari s-a nascut la 11 ianuarie 1812 la Cluj, unde a urmat cursurile Colegiului Reformat, si unde l-a avut ca profesor de desen pe Samuel Nagy. Avea sa devina ucenicul lui Franz Neuhauser, un pictor vienez stabilit in Sibiu si considerat in acea perioada cel mai bun pictor transilvanean, in atelierul caruia a studiat portretistica. A aprofundat studiul desenului la Viena si apoi la Roma, iar la 19 ani, in 1831 a vizitat pentru prima oara Bucurestiul, unde se va stabili definitiv in 1843 si unde isi va deschide un atelier fotografic. A calatorit, in Austro-Ungaria, Elvetia, Italia (mai intâi in Lombardia, apoi la Roma si in Sicilia), Anglia, Franta, Rusia (Peninsula Crimeea), Imperiul Otoman (Constantinopol) si de trei ori in Asia, unde a vizitat Libanul, Siria, Persia, Afganistan.

Carol Popp de Szathmari a fost pictor si ulterior fotograf oficial al domnitorilor Gheorghe Bibescu, Barbu Ştirbei, Alexandru Ioan Cuza si Carol I.

A fost si primul reporter de razboi din lume, realizând primul reportaj fotografic despre Razboiul Crimeei (1853-1856). Fotografiile din Razboiul Crimeei le-a multiplicat si le-a adunat in câteva albume, pe care le-a oferit capetelor incoronate ale Europei, iar un exemplar a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris din 1855, care i-a adus una dintre medalii: clasa a II-a. A participat si la Expozitiile Universale de la Londra (1851), Paris(1867), Viena (1873), unde a fost de asemenea laureat, precum si la Expozitiile artistilor in viata organizate la Bucuresti in 1865 si 1868. Din 1864 a devenit membru al Societatii Franceze de Fotografie, iar din 1870 a fost ales si membru al Societatii Fotografice din Viena.

Pentru activitatea sa fotografica si pentru albumele de fotografie realizate, Carol Popp de Szathmari a primit o serie de medalii si ordine acordate de: imparatii Napoleon al III-lea si Franz Josef – 1855, regina Victoria a Marii Britanii – 1860, sultanul Abdul Aziz – Ordinul Medjidie, clasa a IV-a (1864), regina Cristina a Suediei – 1875.

Sursa: www.muzeulcotroceni.ro