Evenimente : Altele

Compozitorul Anthony Brandt în dialog cu Marius Constantinescu – cum schimbă creativitate umană lumea

Sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 18:00, sunteți invitați la un nou eveniment #𝗛𝘂𝗺𝗮𝗻𝗶𝘁𝗮𝘀𝗟𝗜𝗩𝗘 #𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 – 𝗔𝗻𝘁𝗵𝗼𝗻𝘆 𝗕𝗿𝗮𝗻𝗱𝘁, compozitor, scriitor și profesor de compoziție și teorie la Rice University’s Shepherd School of Music va avea un dialog cu jurnalistul 𝗠𝗮𝗿𝗶𝘂𝘀 𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁𝗶𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂. Discuția va porni de la cartea Specia rebelă. Despre creativitatea oamenilor și despre modul în care ea schimbă lumea, pe care Anthony Brandt a scris-o împreună cu specialistul în neuroștiințe David Eagleman.

Împletind artele și științele, David Eagleman și Anthony Brandt explorează nevoia de noutate, simularea viitorurilor posibile și componentele sociale care animă inventivitatea speciei noastre. Antrenându-ne într-un tur al creativității umane, de la Picasso la mașinile-concept și călătoriile pe Lună, Brandt și Eagleman examinează software-ul cognitiv care generează noi idei și aruncă o lumină asupra aspectelor esențiale ale mentalității creative. Atunci când înțelegem capacitatea noastră de a inova, putem face față provocării de a remodela lumea în care trăim, și care e în permanentă schimbare. Cei doi autori explică puterea speciei umane de a prefigura și construi viitorul, căutând sursele creativității, trăsăturile comune ale actelor creative și modalitățile prin care le-am putea folosi pentru a ne îmbunătăți viața cotidiană, sistemul școlar și instituțiile.

Evenimentul face parte din seria 𝐙𝐨𝐨𝐦 𝐩𝐞 𝐬̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ / 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝐩𝐞 𝐙𝐨𝐨𝐦 și va fi difuzat live pe pagina de Facebook a editurii Humanitas și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube. Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe #HumanitasSoundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.

„Suntem membrii unui vast arbore filogenetic de specii animale. Dar de ce nu fac vacile coregrafie? De ce nu proiectează veverițele lifturi pentru vârful copacilor? De ce nu inventează aligatorii ambarcațiuni rapide? O ajustare evoluționistă a algoritmilor care rulează în creierul uman ne-a permis să absorbim lumea și să creăm o versiune ce-ar fi dacă a acesteia. Această carte este despre acel software creativ: cum funcționează, de ce îl avem, ce facem cu el și unde ne poartă. Vom arăta cum dorința de a ne încălca propriile așteptări duce la inventivitatea năvalnică a speciei noastre. Uitându-ne la tapiseria artelor, științei și tehnologiei, putem vedea urzeala inovațiilor care leagă între ele disciplinele.“ — David Eagleman, Anthony Brandt