Evenimente : Concerte

Bucharest Jazz Festival Live – Romanian Jazz Collective featuring Sorin Romanescu

Bucharest Jazz Festival Live
Romanian Jazz Collective featuring Sorin Romanescu

Cătălin Milea — saxofon
George Dumitriu — chitară
Vlad Popescu — tobe
Michael Acker — contrabas
Sorin Romanescu — chitară
Romanian Jazz Collective cu Sorin Romanescu
Inițiat de saxofonistul Cătălin Milea, muzician de origine română stabilit în Olanda, Romanian Jazz Collective explorează song book-ul jazzului românesc, preluând compoziții emblematice sau chiar mai puțin cunoscute din istoria genului de la noi. Celebrând perioada de glorie a festivalurilor de la Costinesti și Sibiu, muzica supergrupului se axează pe compoziții scrise de Johnny Răducanu, Richard Oschanitsky, Marius Popp, Dan Mândrilă, Jancy Kőrössy, Eugen Gondi și alți jazziști români, într-o variantă proprie, modernă și actuală.
Cătălin Milea (saxofon)
Recunoscut pentru expresia și inventivitatea sa, Cătălin Milea este unul dintre cei mai creativi muzicieni ai generației sale. Prezent pe scena internațională de jazz și muzică improvizată, el a fost invitat să participe în proiecte ca European Big Band Academy, condus de celebrul Peter Herbolzheimer sau European Contemporary Orchestra. A urcat pe scenele unor festivaluri celebre ca Brussels Jazz Marathon, The Hague Jazz Festival, Ankara Jazz Festival, Gărâna Jazz Festival și a susținut concerte în nenumărate cluburi.
Cătălin Milea a colaborat cu muzicieni de renume cum ar fi Eric Revis, Tommy Crane, Nasheet Waits, Sam Newsome, John Engels, Michael Vatcher, Lucian Ban, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Johnny Răducanu, Sebastian Burneci, George Dumitriu și mulți alții. În ultima vreme, contribuie la proiectele Eugen Gondi Trio, cvartetul Confluence, trio-ul R.A.M și Cătălin Milea Hammond Trip.
George Dumitriu (chitară)
Chitaristul și violonistul băcăuan George Dumitriu, rezident în Amsterdam, a studiat arta jazzului în Olanda și New York cu muzicieni recunoscuți la nivel internațional, precum Adam Rogers, Mike Moreno, David Gilmore, Ben Monder sau Jesse van Ruller. A susținut turnee și concerte în Europa, dar și în prestigioase săli de concerte, precum Bimhuis, Muziekgebouw, Concertgebouw, Porgy&Bess sau Flagey Hall.
Printre colaborările sale importante, se numără cele realizate alături de Peter Herbolzheimer, Brussels Jazz Orchestra și Francesco Bearzatti. Artistul experimentează, de asemenea, fuziuni de genuri muzicale și procesare electronică cu Kaja Draksler Acropolis Quintet și, în duo, cu câștigătoarea Montreux Jazz Vocal Competition 2010, Sanem Kalfa, pentru care lucrează și în calitate de compozitor. În anul 2007, a înregistrat primul său album în calitate de co-lider al grupului Re-bop Unit, avându-l ca invitat pe saxofonistul Dick Oatts, recunoscut în special pentru colaborarea sa cu Thad Jones/Mel Lewis Orchestra.
Vlad Popescu (tobe)
Vlad Popescu este un baterist de referință la ora actuală, cunoscut îndeosebi în urma unor proiecte comune cu grupuri precum East Village, Romanian Jazz Collective, Ansamblul Game, Big-Band-ul Radio, Orchestra Națională Radio sau cu muzicieni de primă ligă ai scenei românești și internaționale, între care Peter Herbolzheimer, Tom Smith, Guido Manusardi, Marcinho Eiras, Michel Marre, Jere Laukkanen, Pauliina May, Jancy Korossy, Lucian Ban, Sam Newsome, Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Cătălin Milea, George Dumitriu, Decebal Bădilă, Sorin Romanescu, Petrică Andrei și mulți alții.
Poate fi ascultat în multe contexte muzicale atât ca sideman, cât și ca lider pe albume precum Joy of Life, apărut în 2006. Muzicianul se implică totodată și în promovarea jazzului prin concertele organizate de Stagiunea de Jazz de la Teatrul Act.
Michael Acker (contrabas)
Și-a început cariera de basist în liceu, când a intrat în trupa de funk The Others. După absolvire, a decis să continue calea muzicală. Prin urmare a terminat cursurile Universității Naționale de Muzică București, avându-l ca profesor și mentor pe Mircea Tiberian.
Devenit, între timp, unul dintre primii basiști de jazz din România, a fost invitat să cânte la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri din țară, Gărâna, Festivalul George Enescu, Sibiu Jazz Festival, alături de nume precum Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Eduard Jak Neumann, Iordache, Luiza Zan, Nick Bartsch, Eamon Dilworth, Tony Miceli sau John Betsch.
Sorin Romanescu (chitară)
Un experimentat muzician, compozitor și producător de jazz, chitaristul Sorin Romanescu este un adept al limbajului jazz modern, cerebral, dar de asemenea, un bun cunoscător al tradiției jazzului, capabil să dezvolte solouri antrenante dominate de tonuri calde, ce amintesc de manierele lui Joe Pass sau Bill Frisell. De asemenea consultant și profesor, el a și predat chitară de jazz și muzică clasică elevilor unei școli vocaționale de artă.