Evenimente : Concerte

Bucharest Jazz Festival Live – Mike Krstic TRIO feat. Johnny Bota & Ioan Minda

Bucharest Jazz Festival Live
Mike Krstic TRIO feat. Johnny Bota & Ioan Minda

Mike Krstić — pian
Johnny Bota — bas
Ioan Minda — tobe
Mike Krstić Trio featuring Johnny Bota & Ioan Minda
Pianistul sârb Mike Krstić, basistul român Johnny Bota și bateristul austriac Ioan-Radu Minda s-au reunit pentru a fonda unul dintre cele mai aplaudate grupuri de la Gala de Blues Jazz Kamo 2013, organizată pe scena Filarmonicii Banatul din Timișoara. Programul lor, constituit din standarde de jazz, interpretate cu un rafinament cameral de cea mai înaltă ținută, a încântat publicul datorită unui swing autentic, dublat de tușe ironice, izvorâte din fantezia pianistului, lider al grupului.
Virtuozi ai intrumentelor lor, membrii trioului Mike Krstić, sunt muzicieni desăvârșiți. Știu să se asculte, se provoacă reciproc la dialoguri inedite, stârnind interesul și admirația. Prima lor apariție în această formulă, soldată cu un succes deplin, va fi, cu certitudine, urmată de altele, pe măsura valorii lor.
Mike Krstić (pian)
Doctor în jazz la Universitatea Southern Illinois din SUA, Mike Krstić reprezintă be-bop-ul și insistă asupra importanței purității limbajului jazz, precum și a cunoștiințelor exacte de istorie a genului. În afara trioului, a cântat alături de majoritatea muzicienilor de jazz activi ai fostei Iugoslavii. În concerte și festivaluri internaționale a participat alături de Quartet Bill Hardman-Junior Cook, Teddy Edwards Quartet, Lia Wright, Bill Saxton, Eddie Daniels, Billy Pierce, Willie Akins sau Bobby Carcasses. În 1991 a publicat primul album de jazz sârbesc și, pe lângă cele două albume solo, a contribuit la apariția a peste 30 de alte materiale muzicale.
Dincolo de activitatea muzicală desfășurată, Krstić a lucrat și ca editor al emisiunii Stereorama la Radio Belgrad, fiind totodată autorul seriei TV Monuments of the Jazz Tradition.
Johnny Bota (bas)
Basist în Eugen Gondi Quartet și în cea mai longevivă formație de gen din țară, Bega Blues Band, Johnny Bota s-a remarcat și ca violonist de jazz și organizator de concerte și festivaluri. Colaborator apropiat al lui Johnny Răducanu, Marius Popp și Mike Krstić a devenit un nume de referință în muzica de gen. El este directorul artistic al Galei de Blues Jazz Kamo, al JimoBlues, al festivalului Blues pentru Timișoara și al mensualelor Concerte Unplugged de la CJT din Timișoara.
Doctor în muzicologie la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Johhny Bota are și o contribuție însemnată în teoretizarea muzicii, prin cărțile dedicate jazzului, dintre care, unele au fost premiate de către Uniunea Compozitorilor, al cărei membru este.
Ioan Minda (tobe)
Născut la Timișoara în 1957, bateristul Ioan Minda este absolvent al Liceului de Muzică Ion Vidu, al Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și al Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Viena. Înainte de a emigra în Austria, în anul 1983, Minda a fost membru al Filarmonicii Banatul din Timișoara și al grupului de jazz Crepuscul, unde a fost coleg cu basistul Johnny Bota. În această formație, cei doi, împreună cu chitaristul Dan Ionescu, au obținut Premiul de Consacrare la Festivalul de Jazz de la Sibiu.
După stabilirea sa în Viena, Minda a concertat cu ORF, Wiener Symphoniker, NÖ. Tonkünstler, Bach Solisten, Clemencic Consort, Wiener Kammer Oper, Taschen Oper, Ensemble des 20. Jahrhundert, Die Reihe, Neues Wiener MusikTheater. În România, a cântat cu Johnny Bota, Liviu Butoi, Dan Ionescu, Pisti Inczedi, Nicolae Simion, Johnny Răducanu, Garbis Dedeian, Ion Baciu Jr., iar în străinătate, cu Woody Schabata, Bumi Fian, Christian Radovan, Elly Wright, Paul Gulda, Roland Batik, Christian Kolonovitz, Brian Torff, Florence Melnotte, Tom Wolfe, Rick Condit, Eldad Tarmu, Tom Smith Jr. și James Singleton. În prezent, este profesor de percuție la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Viena.