Evenimente : Altele

„Transnistria: temnita limbii romane” – lansare de carte si expozitie foto

"Transnistria: temnita limbii romane", de Dan Gheorghe si Octavian Balea
Lansare de carte, vernisaj de fotografie si proiectie video
Editura epublio va invita joi, 18 aprilie 2013, ora 19:00, la Clubul Taranului Roman (Soseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucuresti), pentru a lansa cartea „Transnistria: temnita limbii romane”, cu participarea extraordinara a directorilor scolilor romanesti din Transnistria – Eleonora Cercavschi, Ion Iovcev si Constantin Sucitu.
Vrei sa strivesti un popor? Ucide-i scoala…
Daca despre tara uriasilor, a piticilor sau zanelor stii ca sunt basme, in schimb pare ilogic sa te izbesti de granita unui stat nerecunoscut de nimeni. Transnistria. Pamant in bataia vanturilor, de-a lungul veacurilor…
Va invitam sa intrati in tara care nu exista. La marginea estica a Europei. Acolo unde nu ai voie, ca strain, sa ramai mai mult de 12 ore. Restrictie ce poate duce cu gandul la ceva ce nu trebuie vazut…
Cuvintele lui Dan Gheorghe si fotografiile lui Octavian Balea aduc raspunsul. Terifiant…
„Cartea relateaza lupta romanilor din acest teritoriu, nu numai pentru existenta ca neam, dar si democratizarea societatii, care le poate garanta drepturi si libertati pentru dansii, dar si pentru locuitorii de alte etnii, carora, intr-o anumita masura, de asemenea, le sunt lezate drepturile si libertatatile la opinie.
Autorul cartii pune in lumina detalii tulburatoare, confesiuni de o mare emotivitate, care dezvaluie viata poporului nostru care suporta si azi presiunea unor imprejurari istorice vitrege. Sunt folosite materiale factologice culese din surse stiintifice, presa timpului, din documente oficiale, dar si din marturisirile martorilor oculari – patimasi fara de voie.
Draga cititor, din paginile acestei carti, vei afla despre suferintele semenilor tai, cetateni europeni dintr-un spatiu geografic, care au fost sortiti la un destin mai dramatic decat al tau. Implica-te, nu fi indiferent, nu da Doamne, dar poate sa ti se intample si tie asa ceva. Daca vom demonstra nepasare, lipsa de responsabilitate ma intreb si te intreb: ce mostenire lasam viitoarelor generatii din acest meleag mult patimitor?” (Eleonora Cercavschi, martie 2013)

Informatii despre carte
Text: Dan Gheorghe
Imagini: Octavian Balea
Prefata: Eleonora Cercavschi, Director Liceul „Stefan cel Mare si Sfant„ – Grigoriopol, Presedinte al Asociatiei „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova
Editura: epublio
Site: http://transnistria.epublio.com
Facebook: https://www.facebook.com/TransnistriaTemnitaLimbiiRomane

Cartea „Transnistria: temnita limbii romane” va fi distribuita de Editura epublio in format digital si va fi disponibila in Apple iBookstore si Amazon Kindle Store, incepand cu data de 7 aprilie 2013.

Despre autori

Dan Gheorghe
La 17 ani se gandea ca ar vrea sa traiasca din scris. De atunci si pana acum, a reusit sa acumuleze o experienta de 20 de ani in presa din Romania. A publicat mii de articole in Flacara, Cronica romana, Cotidianul, Realitatea romaneasca, Adevarul si Romania Libera. A scris despre invatamant, cultura, economie si politica, dar sufletul i-a ramas bine ancorat la reportaj. Si-a petrecut 20 de ani din viata, pe drumuri, in toata tara, si a colectionat povesti si experiente de viata. Pentru Dan Gheorghe reportajul e parte din suflet: „Sa simti, sa traiesti, sa auzi, sa tii minte. Sa inveti. Abia dupa aceea ajungi la scriitura propriu-zisa. Acesta sunt eu.”
In perioada in care a scris despre Basarabia (2001-2003), ca ziarist la Realitatea romaneasca, a intrat pentru prima data in contact cu informatiile despre Transnistria. A relatat despre intrarea „cazacilor” in scolile romanesti, despre impuscarea literelor grafiei latine de pe tabla – despre cosmarul limbii romane din stanga Nistrului.

Octavian Balea
Pasiunea pentru arta l-a adus mai intai la Liceul Nicolae Tonitza, iar mai apoi la Universitatea de Arte Plastice din Bucuresti, pentru a studia designul de produs. Aici, incurajat de „formatorii de artisti" din cadrul universitatii, pe principul „daca nu-ti convine, poti sa pleci”, a renuntat sa-si mai gaseasca rostul. Dupa doi ani, si-a luat rucsacul in spate si a plecat la Universitatea Bauhaus din Weimar, pentru a-si continua studiile. Astfel, a absolvit cea mai mare universitate de design din lume si drumurile l-au adus in Helsinki, acolo unde locuieste si in prezent.
A vernisat de-a lungul ultimilor ani diverse expozitii de fotografie si pictura prin Europa, a fost publicat in diverse reviste de specialitate si, in noiembrie 2012, a publicat o carte despre stilul Jungend din arhitectura finlandeza, alaturi de Cody Oreck Douglas, sotia Ambasadorului Statelor Unite in Finlanda: Storybook Helsinki and Beyond.
In decembrie 2012, a reusit sa paseasca pentru prima data in Transnistria. Iar acesti primi pasi s-au transformat intr-o carte: "Transnistria: Temnita limbii romane".

Despre Transnistria
„Tara noastra a Moldovei de dincolo de Nistru”, scria Ion Voda Armeanul, in 1574, pentru ca Mihai Viteazul sa aiba pretentii, in 1600, asupra Oceacovului, in negocierile cu regele Sigismund al III-lea al Poloniei. Istoricii coboara si mai mult pe scara secolelor si vorbesc despre regatul lui Burebista, spre Est, pana la gurile Bugului.
Informatii pretioase ne vin si din anul 1793, cand un recensamant arata ca, dintre cele 67 de localitati ale Transnistriei, 49 erau locuite in totalitate de romani. Se cunosc, inca de pe atunci, nume de asezari mai mari, precum Dubasari, Movilau, Silibria, Rascov, dar si sate, unele dupa vechea lor denumire – Valea Hotului, Vasilcau, Vadul lui Traian, Bazgu, Doi Bani. Curti domnesti au fost amenajate de Duca Voda pe malul Nistrului, la Ticanova, dar si la Nimirov, pe Bug. De neoprit insa, dinspre stepele Asiei, valul expansionist al rusilor – in 1772 la Bug, in 1792 la Nistru si in 1812 la Prut.