Evenimente : Altele

Spatiul Fair Trade la Festivalul One World Romania

Miscarea „Fair trade” (comert echitabil) a aparut ca replica la discrepantele economice si sociale la nivel global, nucleul fiind exportul dinspre tarile in dezvoltare catre cele dezvoltate. Certificatele Fair Trade garanteaza nu numai preturi echitabile, ci si respectarea unor principii etice.
Principiile din spate prevad respectarea drepturilor omului: crearea de oportunitati, umanizare, solidaritate, independenta producatorilor, masuri anti-discriminare, evitarea incalcarilor drepturilor copilului, conditii bune de munca si folosirea unor metode de productie ecologice.
Miscarea are o istorie de peste 60 de ani si modalitati de implementare adaptate diferitelor contexte. In perioada imediat urmatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial, au fost infiintate Ten Thousand Villages si SERRV International, organizatii non-profit de comert alternativ. Au fost initiate retelele Fair Trade in tarile dezvoltate, fiind mai apoi extinse treptat.
Peste tot in lume sunt create diverse campanii si evenimente prin care se promoveaza conceptul. Asta nu pentru a intensifica masurile caritabile, ci pentru a sprijini procesul prin care micile comunitatile isi capata independenta asupra productiei si comertului.
Spatiul Fair Trade din cadrul festivalului completeaza mesajul alaturi de proiectiile de documentare si celelalte evenimente conexe. Dorim sa conturam o imagine a conceptului, a organizatiilor care il sustin si a impactului pe care il are asupra comunitatilor inscrise in comertul echitabil. Speram sa putem aduce o contributie mica in diminuarea anumitor fenomene sociale prezentate si urmate de dezbateri.