De Citit : Știri

Ziua HBO: sase productii HBO multi-premiate la TIFF

| 04 iunie

La fel ca la fiecare editie a festivalului, una dintre sectiunile highlight ale TIFF-ului este cea dedicata, sustinuta si „alimentata” cu productii exclusive de partenerul de traditie al festivalului, HBO.
In 2009, postul premium de televiziune este mai prezent ca niciodata in programul festivalului: HBO prezinta sectiunea showcase rezervata filmelor documentare, Ce se-ntampla, documentarule?; Cinemax, ofera sectiunile 3×3 si Figuri politice, iar Concursul national de scenarii initiat de HBO Romania, ajuns la a noua editie si realizat in parteneriat cu TIFF din 2005, rasplateste in acest an in cadrul Galei nu numai scenarii de scurt, respectiv lung metraj-fictiune, ci si, in premiera, cel mai original scenariu de film documentar inscris in concurs. In plus, joi, 4 iunie 2009, HBO Romania isi lanseaza cea mai recenta productie originala, documentarul Australia, in regia lui Claudiu Mitcu.
Proiectiile din Ziua HBO incep la Cinema City – Sala 9, unde, la ora 13.30, Ralph Fiennes si Susan Sarandon sunt Bernard si Dorris / Bernard and Dorris, intr-un film nominalizat la zece Premii Emmy si trei Globuri de Aur (pentru Cel mai bun film de televiziune, Cel mai bun Actor si Cea mai buna Actrita intr-o productie TV). O poveste emotionanta despre relatia de prietenie foarte speciala dintre o multimilionara si valetul ei homosexual, pelicula, inspirata din fapte reale este una dintre cele mai emotionante propuneri ale zilei de joi la TIFF.
Dupa ce vor asista la meciul de fotbal inedit dintre echipele reprezentative ale cineastilor si persoanelor fara adapost, programat la ora 12:00 in parcarea Iulius Mall, spectatorii TIFF ii vor putea vedea pe homeless-i pe ecran, in Australia, difuzat in avanpremiera extraordinara la Cinema Victoria, de la ora 17.00.
Celalalt documentar original marca HBO Romania programat la Victoria, de la ora 15:30, Apocalipsa dupa soferi, regizat de Alexandru Solomon, infatiseaza un tablou sumbru al traficului din Bucuresti, cu cauzele si consecintele starii lui, urmarite prin povestile paralele, unele cutremuratoare, altele „banale”, toate inspirand tensiunea si claustrarea traficului de pe bulevardele Capitalei.
Primul documentar co-produs de HBO Romania, Nunti, muzici si casete video, un film nominalizat la Premiul Gopo si semnat Tudor Giurgiu, care prezinta „culisele” industriei fotografilor si cameramanilor de nunta din tara noastra, nu putea lipsi din programul zilei: incepand cu ora 22.00, spectatorii de la Cinema Open Air Taverna il vor putea urmari „la pachet” cu lung metrajul Renumararea.
Renumararea / Recount, regizat de Jay Roach, cu Kevin Spacey si Bob Balaban in rolurile principale, este una dintre cele mai de succes productii marca HBO Films. Premiat cu Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar intr-un film de televiziune, si castigator al altor trei Premii Emmy, filmul spune povestea controversatelor alegeri prezidentiale din Statele Unite din anul 2000, pornind din finalul campaniei electorale, la inceputul lunii noiembrie, si ajungand la decizia Curtii Supreme, care i-a atribuit fotoliul prezidential lui George W. Bush, dupa renumararea buletinelor din statul Florida.
Traditionala proiectie-maraton HBO are ca protagonist in acest an unul dintre personajele marcante ale politicii mondiale ale ultimelor decenii: dictatorul irakian Saddam Hussein. Prabusirea Casei Saddam / House of Saddam este o mini-serie, productie originala HBO, care va avea premiera pe micile ecrane din Romania in cursul acestei veri, si care urmareste, pas cu pas, destramarea „dinastiei” fondate in jurul figurii temutului dictator odata cu prabusirea regimului instaurat de acesta la Bagdad. Proiectia cu o durata de patru ore reprezinta unul dintre must-see-urile pasionatilor de politica, cu interviuri si imagini de arhiva inedite, care vor arata spectatorilor aflati duminica, 7 iunie, de la ora 12.00, in sala 7 de la Cinema City o imagine cu totul surprinzatoare a dictatorului si a familiei acestuia.
Intrarea la toate proiectiile din cadrul Zilei HBO este libera.
Sursa: TIFF