De Citit : Știri

Roger Planchon a incetat din viata

| 13 mai

Figura emblematica a teatrului francez, Roger Planchon a murit marti 12 mai 2009 la Paris.
Sunt doar cateva saptamani de cand impreuna cu actritia si sotia sa Colette Dompietrini juca pe sceana Teatrului Silvia Monfort din Paris – Amedeu sau Scapi de el cu greu de Eugen Ionescu. Parea intr-o mare forma si avea o multime de planuri. Marti dupa amiaza in timp ce citea ultima sa piesa de teatru unui prieten, s-a simtit foarte obosit, s-a intins si a murit.

S-a nascut pe 12 Septembrie 1931 la Saint Chamond pe Valea Loirei. La varsta de 17 ani descopera teatrul. Isi formeaza propria trupa cu care incepe sa joace texte clasice: Shakespeare, Courteline, Moliere. In 1952 devine directorul Teatrului de Comedie din Lyon, inainte de a conduce Theatre de la Cite de care si-a legat numele. Marilor capodopere clasice dar si autorilor contemporani le va oferi o lectura mult mai actuala, mai moderna pentru a-i apropia pe autori de publicul lor, asa cum facea deja Jean Vilar la Theatre Nationale Populaire. S-au hranit amandoi cu marile idei de dupa razboi. Amandoi pionieri ai artei teatrale franceze si amandoi inscriindu-se in aceeasi perspectiva: o noua viata pentru teatrul francez, o noua relatie cu publicul sau. Au luptat si au sustinut un teatru in slujba publicului, un teatru al unor inalte exigente literare, poetice.

La 33 de ani incepe sa scrie teatru, prima lui piesa fiind La Remise: “Totul se petrece ca si cum invizibilul poarta pe brate aceasta realitate atat de compacta, atat de grea si totusi atat de putin consistenta… Viata…”

“Puterea creatorilor” este cuvantul de ordine lansat in 1968 in numele democratizarii artei. In 1972 Theatre de la Cite devine Theatre Nationale Populaire, o titulatura care demostreaza recunoasterea activitatii sale si care permite subventionarea. De teatrul lui si de activitatea artistica a acestuia si-au legat numele artisti ca Patrice Chereau si George Lavaudant.
Bob Wilson, Kantor, Mathis Langhoff sunt doar cateva nume ale celor mai importanti regizori din lume, aflate pe afisele TNP.

Considerat unanim unul dintre cei mai importanti regizori de teatru francezi a montat cei mai reprezentativi autori francezi, marii clasici (Moliere, Racine, Marivaux) dar si Eugen Ionescu marea lui iubire pe care de altfel l-a si cunoscut indeaproape. A lucrat cu mari scenografi europeni, cu cele mai mari teatre pariziene si franceze. Cu mari nume ale teatrului francez, conducand sub bagheta sa actori ca Jean Carmet, Michel Serrault, Annie Girardot.

Credea ca teatrul poate sa aiba o influenta asupra vremurilor sociale si politice, ca trebuie sa aiba o menire. Iubea toate registrele. Era un om incantator. Ii placea sa se amuze. Si avea un extraordinar respect pentru public.

A fost toata viata pasionat de cinema. A jucat in 8 filme dintre care cele mai cunoscute Louis l’enfant roi despre tineretea lui Ludovic al XIV si Toulouse Lautrec.

A refuzat in ultimii ani conducerea unora dintre cele mai mari teatre pariziene: Theatre de la Ville apoi administrarea Comediei Franceze. Fara a inceta niciodata sa lucreze pentru teatru, a preferat doar sa regizeze si sa joace pe scena. In 2002 a infiintat propria lui companie teatrala.

In 2006 isi publica memoriile sub un titlu extrem de definitoriu pentru viata si relatia sa cu propria creatie: Uceniciile.

Pregatea un spectacol despre Sade. Un festival al teatrului mediteranean. Un text de Ingmar Bergman. Scria…

“A lucrat pana in ultimul minut batandu-se pentru a continua sa faca teatru . Era pasiunea lui, viata lui. A plecat lucrand” declara fiul artistului, Stephane Planchon.

Nicolas Sarkozy i-a adus astazi un omagiu lui Roger Planchon care declara presedintele “a facut din teatru un loc popular, accesibil , actual, un loc al vietii poetice si politice”.
Intr-un comunicat transmis de Palatul Élysée, seful de stat francez a subliniat ca “Roger Planchon a stiut sa extraga ca nimeni altul atemporalul, universalul ascuns in inima fiecarui text”.
“A murit in plina actiune, ca toti acei mari creatori plini de har si pasionati care nu inceteaza niciodata sa produca, care au in fiecare clipa ceva de adus celorlati, proiecte de hranit, idei de impartasit” a adaugat Nicolas Sarkozy.
“Roger Planchon iubea sa impartaseasca, sa-si comunice arta, sa o transmita celorlalti. Stia atat de bine sa se amuze. Stia atat de bine sa aduca impreuna umorul si gravitatea” a incheiat presedintele republicii.

Primul ministru francez Francois Fillon a omagiat la randul sau memoria lui Roger Planchon care “a considerat teatrul ca un spatiu al misiunii”.
“O intreaga generatie ii este recunoscatoare acestui magician al artei teatrale care n-a incetat niciodata sa fie curajos si si-a dedicat intodeauna talentul in serviciul subtilului si sublimului”.

Ministrul culturii Christine Albanel a salutat astazi dimineata la Paris “o figura fondatoare a vietii culturale franceze. Scriitor, cineast, dar mai presus de orice regizor si actor si-a consacrat viata aventurii teatrului, vizitandu-i cu subtilitate pe marii clasici si explorand frontierele creatiei contemporane”.

Centrul National de Teatru a omagiat rolul esential avut de regizorul Roger Planchon in viata teatrala franceza din ultimii 50 de ani.
“ Gratie unor oameni ca Roger Planchon regia contemporana, spectacolul de teatru francez a fost pe deplin comunicat si integrat in practica culturala franceza”.

Media franceza a fost profund impresionata de moartea sa, omagiindu-l pe toate posturile de televiziune.
Toata presa franceza i-a dedicate articole emotionanate, titrand pe prima pagina:

Le Point
Decesul lui Roger Planchon,
magician al artei teatrale

Le Figaro
Roger Planchon
un mare maestru e mort

L ‘ Humanite
Moartea lui Roger Planchon
Un nume care a marcat teatrul francez

Liberation
A murit Roger Planchon
unul dintre cei mai importanti regizori ai teatrului francez

Ziarul Le Figaro scria astazi despre moartea lui :
“Un frumos final, foarte teatral pentru cel care ar fi implinit 78 de ani in septembrie anul acesta si a carui viata se confunda cu cel mai bun Teatru.
Avea de gand sa mai joace, avea roluri in minte, texte inca de scris. Era viu”

Regizorul si cineastul Patrice Chereau i-a adus un tulburator omagiu lui Roger Planchon in cadrul unui memento la Europe 1:
“Era capabil sa monteze Shakespeare, sa vorbeasca despre Marivaux si de Brecht si in acelasi timp avea o pasiune nebuna pentru cinema pentru Orson Welles, Bergman sau comedia muzicala Americana. El m-a invatat sa nu abandonez niciodata si sa nu incetez niciodata sa lucrez, sa nu incetez niciodata sa creez. “

Roger Planchon era membru fondator al Uniunii Teatrelor din Europa alaturi de Andrej Wajda, Declan Donnellan si din 2006 membru ales in boardul director al Uniunii Teatrelor din Europa.

Teatrul Bulandra l-a avut invitat in luna noiembrie 2008 in cadrul celei de XVII-a editii a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, unde spectatorii bucuresteni si-l amintesc jucand in spectacolul lui Ionescu, Amedeu sau Scapi de el cu greu.

Directorul Teatrului Bulandra si presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, domnul Alexandru Darie este profund impresionat de moartea marelui artist Roger Planchon impreuna cu care in ultimii 3 ani a condus Uniunea Teatrelor din Europa, a initiat si dezvoltat curajoase proiecte artistice.