De Citit : Știri

Restul e Tacere triumfa la Premiile Gopo

| 03 martie

”Restul e tacere” si ”Boogie” si-au confirmat statul de favoriti ai celei de-a treia editii a Premiilor Gopo, filmul lui Nae Caranfil adjudecandu-si nu mai putin de 8 statuete, printre care si pentru Cel mai bun film si pentru Cel mai bun scenariu, semnat Nae Caranfil. Compozitorul francez Laurent Couson, autorul coloanei sonore a filmului regizat de Caranfil, a cucerit trofeul pentru Cea mai buna muzica originala.
”Boogie” a cucerit 4 Premii Gopo la categorii importante: actorii Anamaria Marinca (Gopo pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal) si Mimi Branescu (Cel mai bun actor intr-un rol secundar) si regizorul Radu Muntean (Cea mai buna regie) au urcat, pe rand, pe scena pentru a-si primi trofeele. Dragos Bucur, castigatorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal, a fost unul dintre marii absenti ai serii.
Momentele dedicate Elisabetei Bostan, premiata cu Gopo pentru Intreaga Activitate, si lui Marin Moraru, distins cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera, au emotionat audienta, care a aplaudat minute in sir prezenta celor doi pe scena Galei. Elisabeta Bostan, invitata pe scena de actorii Medeea Marinescu si Dan Bordeianu, a multumit tuturor generatiilor de actori si studenti, dar si profesorilor sai, si a subliniat importanta supravietuirii filmului romanesc pentru copii. Actrita Oana Pellea l-a prezentat pe Marin Moraru, vorbind despre primele amintiri care o leaga de marele actor, coleg de generatie si bun prieten cu Amza Pellea.
Un alt moment emotionant a fost cel al Premiului Special acordat unui tehnician, inginerul de sunet Andrei Pap fiind cel rasplatit cu trofeul Gopo la aceasta editie. Intr-un scurt montaj, actorul Mircea Diaconu si regizorii Titus Muntean si Nicolae Margineanu au vorbit despre colaborarea cu Andrei Pap si personalitatea cu totul distincta a acestuia.
Momentul cu cea mai mare incarcatura emotionala din cadrul Galei a fost cel dedicat profesionistilor pe care lumea filmului i-a pierdut in 2009, aparitia numelui lui Stefan Iordache pe ecrane fiind aclamata minute in sir in sala de la Fratelli Studios.
Nici ”Nunta muta”, nici ”Cocosul decapitat” nu au plecat cu mana goala de la Premiile Gopo: Dana Roseanu si Ioana Ionita (”Nunta muta”) au fost votate de profesionistii din industria de film din Romania performerele anului la categoria machiaj si coafura, in vreme ce regizorul Radu Gabrea (”Cocosul decapitat”), absent de la decernare, a primit Premiul Special Cotidianul pentru cea mai buna ecranizare, inmanat de redactorul-sef al publicatiei, Adrian Ursu, actritei Victoria Cocias.
Pentru a doua oara in istoria de trei editii a Galei Premiilor Gopo, premiul pentru Cel mai bun scurt metraj a mers la Radu Jude: productia HiFilm Alexandra a fost filmul care i-a convins pe majoritatea votantilor ca merita sa fie rasplatit cu o statueta Gopo. Desi nu a ajuns la Gala, Thomas Ciulei si-a adjudecat primul Gopo din cariera, filmul sau multi-premiat, ”Podul de flori” fiind ales Cel mai bun documentar romanesc lansat in 2008.
Jiri Menzel se afla si el, de aseara, in palmaresul Premiilor Gopo, pelicula ”In slujba regelui Angliei” / ”I Served the King of England” (Cehia-Slovacia, 2006) fiind aleasa Cel mai bun film european distriubuit pe marile ecrane din Romania in 2008. Ca de obicei, trofeul a fost inmanat distribuitorului roman al lung metrajului, MediaPro Distribution.
Cele mai reusite momente din Gala Premiilor Gopo vor putea fi urmarite la televizor sambata, 7 martie, la ora 23:15, pe Realitatea TV.