De Citit : Știri

Remembering Communism – conferinta la Muzeul Taranului Roman

| 29 septembrie

Muzeul Taranului Roman gazduieste la Studioul Horia Bernea, in perioada 1 – 3 octombrie conferinta internationala "Remembering Communism. Theoretical Approaches to the Memory on Communism" ("Amintindu-ne comunismul. Perspective teoretice asupra memoriei comunismului").
Publicul interesat este invitat sa ia parte la lucrarile conferintei ce incheie un proiect de cercetare de doi ani sustinut de Volkswagen-Stiftung si organizat de Univesitatea din Leipzig.
Conferinta va include lucrari teoretice, dar si filme documentand procesul de rememorarea a comunismului in tarile estice, cu accent pe cazurile roman si bulgar.
Discutiile nu vor ocoli subiecte precum nostalgia si condamnarea comunismului, nume de strazi si bibelouri, comunismul la muzeu si in
cartile scolare, memorie generationala, memorie vizuala, memorie colectiva sau istorie orala.
Joi, 1 octombrie, conferinta se va deschide cu avanpremiera filmului documentar "Bucharest Past Present" (43 minute) regizat de antropologul Alyssa Grossman (University of Manchester, UK). Filmat in gradina Cismigiu, documentarul este o meditatie asupra prezentei memoriei in Romania post-socialista.

Detalii despre programul conferintei gasiti pe blogul muzeului, iar despre proiect pe site-ul oficial al acestuia.