De Citit : Știri

“Politist, adjectiv” a avut premiera de gala la CinemaPRO

| 03 iulie

Actrita Oana Pellea, scriitorul Andrei Plesu si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Victor Ponta s-au numarat printre invitatii la premiera de gala a lungmetrajului "Politist, adjectiv", in regia lui Corneliu Porumboiu, care a avut loc joi seara, la CinemaPRO.

Printre invitati s-au mai numarat finantatorul FC Vaslui Adrian Porumboiu, tatal regizorului, europarlamentarul Daciana Sarbu, deputatul Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei Christian Ciocan, dar si vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului Ioan Onisei si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, informeaza Mediafax.

De asemenea, la proiectie au fost prezente personalitati din lumea cinematografiei, precum regizorii Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Nae Caranfil, Alecu Solomon si Ciprian Alexandrescu, producatorii Ada Solomon si Dan Burlac, dar si actorii Dorotheea Petre, Mircea Albulescu si Andi Vasluianu.

Dupa proiectia filmului, pe scena de la CinemaPRO s-au urcat, in aplauzele publicului, membrii echipei "Politist, adjectiv", invitati de Corneliu Porumboiu, vizibil emotionat, care le-a multumit acestora si familiei pentru sprijinul acordat.

Lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu a primit premiul juriului si premiul FIPRESCI la sectiunea Un Certain Regard a editiei din acest an a Festivalului International de Film de la Cannes si Marele Trofeu al Festivalului International de Film Transilvania.

Prestigioasa publicatie New York Times scria: "Aceasta meditatie asupra autoritatii si constiintei a rulat in afara competitiei la Cannes, desi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an".

Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicatia Boston: "Film politist in aparenta, «Politist, adjectiv» se transforma brusc intr-o altfel de investigatie, una despre functie versus filosofie si care are drept element cheie consultarea dictionarului. Nu cred ca, vreodata, definitia unui cuvant a fost, in acelasi timp, plina de suspans si cu adevarat amuzanta, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul sa fie deschis, aducandu-l aproape de maretie".

"Politist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs si regizat de Corneliu Porumboiu, dupa "A fost sau n-a fost?", care a castigat Camera d’Or pentru debut si premiul distribuitorilor de film – Label Europe – la Festivalul de Film de la Cannes, in 2006 si a primit peste 20 de distinctii la evenimente de gen din intreaga lume, fiind distribuit in peste 30 de tari.

Sursa: Mediafax.ro
– stire publicata pe www.cinemapro.ro.