De Citit : Știri

Patru filme romanesti in lucru la Artis Film in 2009

| 11 mai

Proiectele la care va lucra, in 2009, casa de productie romaneasca Artis Film sunt dramele "Caii inaripati" si "Strugurii sperantei", pelicula biografica "Brancusi" si un nou film din seria "Liceenii" noteaza NewsIn.
Toate acestea beneficiaza si de fonduri de la Centrul National al Cinematografiei (CNC), ca urmare a participarii, in anii trecuti, la concursurile de finantare a proiectelor cinematografice.

"Filmul care va avea premiera cel mai curand, in toamna, este “Liceenii mileniului trei”, care face parte din seria de succes “Liceenii” si are scenariul semnat tot de George Sovu (n.r. – autor al scenariului la primele filme din serie, Liceenii si Liceenii Rock ‘n’ Roll).
Povestea din noul film urmareste problemele vietii tinerilor din anii pe care ii traim. Va fi un film cu tineri actori pentru tineri spectatori. Un alt titlu la care ne gandim pentru el este <53 de ore>. In prezent, lucram la muzica filmului ", spune Cornelia Palos, producator la Artis Film.

“Liceenii mileniului trei”, un film despre iubire si prietenie, dar si despre droguri si pericolul reprezentat de lumea interlopa, are un buget de peste 1,9 milioane de lei.
Din distributia filmului a carui regie va fi semnata de Adrian Popovici, fac parte Cristi Popa (cunoscut publicului mai ales pentru rolul din "Secretul Mariei"), Ioana Blaj (care a jucat in scurtmetrajul "Bric-Brac", participant anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin), Claudiu Bleont, Andi Vasluianu ("Hartia va fi albastra", "Cea mai fericita fata din lume"), Iulia Verdes ("Elevator"), Cosmin Selesi ("Schimb valutar") si Toma Cuzin (“Fabulosul destin al lui Toma Cuzin”).

Pentru biografia "Brancusi", se cauta inca locurile de filmare cele mai potrivite, se face decupajul regizoral si se realizeaza castingul. Filmarile la pelicula despre viata marelui sculptor vor avea loc in tara si, probabil, la Paris, daca bugetul de 2,6 milioane de lei va permite acest lucru, scrie NewsIn.

Drama "Caii inaripati", o coproductie Romania-Ungaria, scrisa si regizata de Judit Elek (care are in palmares premii la Cannes, Locarno si Montreal) se va filma din august, in Romania si, partial, in Suedia si beneficiaza de un buget de 1,8 milioane de euro, din care 220.000 de euro sunt fonduri europene Eurimages.
Actiunea filmului se petrece in Transilvania de dinainte de 1989, unde o emigranta intoarsa din Canada ia parte la o serie de evenimente care ii marcheaza pe toti cei implicati.

"Strugurii sperantei", o coproductie Germania-Turcia-Franta-Romania, cu scenariul si regia semnate de Bay Okan si un buget de peste trei milioane de euro se va filma in Dobrogea si, cateva zile, in Germania, incepand din septembrie.
Filmul spune povestea unui tanar invatator din Hamburg, care ajunge sa profeseze intr-un sat din Romania, departe de civilizatie, unde se confrunta cu neincrederea si disperarea locuitorilor de origine turca, insa, pana la urma, reuseste sa le schimbe acestora viata si sa le redea speranta.

sursa: NewsIn.