De Citit : Știri

Oliver Stone prezinta “Istoria secreta a Americii”

| 26 august

Oliver Stone abordeaza episodul lansarii bombei atomice peste Hiroshima si Nagasaki in 1945, dar si lupta dintre "soimi si porumbei" din interiorul agentiilor americane de securitate nationala, intr-un ambitios serial TV in 10 episoade, al caror povestitor va fi chiar regizorul, anunta NewsIn.
Maestru al filmelor care trateaza situatii controversate si teorii ale complotului, regizorul nu pare a-si fi epuizat apetitul pentru teme care deranjeaza.
Oliver Stone, care in prezent lucreaza o continuare indelung asteptata a filmului sau vizionar Wall Street, aparut in 1987, are in vedere o serie televizata numita Istoria secreta a Americii, care urmeaza sa fie difuzata pe canalul contra cost Showtime, incepand cu anul viitor.
Realizatorul, detinator a patru premii Oscar, intentioneaza nici mai mult nici mai putin decat "sa schimbe mentalitatea" concetatenilor sai, folosindu-se de documente inedite si promitand ca aceasta va fi "cea mai mare contributie pe care o va aduce copiilor sai si generatiilor viitoare", conform Le Figaro.
Fiecare episod va dura o ora si va fi narat chiar de Oliver Stone, abordand un aspect putin explorat sau deloc abordat pana acum, dupa parerea sa, din istoria ultimilor 60 de ani, perioada sa istorica favorita. E vorba de evenimente cum ar fi originile Razboiului rece, rolul Americii in lume, dupa caderea comunismului sau lupta dintre soimi si porumbei din interiorul agentiilor americane de securitate nationala.
Stone a promis ca intr-unul dintre episoadele dedicate administratiei lui John Fitzgerald Kennedy, va "face noi dezvaluiri", dar si ca va examina decizia controversata a presedintelui Harry Truman, de lansare a bombei atomice peste Hiroshima si Nagasaki in 1945. Dezacordul porneste de la faptul ca nu se stie clar daca Truman a luat aceasta decizie pentru a razbuna populatia americana, pentru a evita o debarcare care ar fi facut si mai multe victime de partea americana, pentru a riposta fostei URSS sau pentru a justifica un program ale carui costuri au fost exorbitante.
Cineastul, un maestru al fuziunilor dintre imaginile de arhiva si scenele de fictiune, a fost tinta multor critici in SUA in ceea ce priveste alegerea subiectelor si interpretarea evenimentelor istorice. Realizatorul s-a aflat o vreme in legatura cu Fortele armate revolutionare din Columbia. L-a abordat chiar si pe presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, in speranta ca va putea face un film despre viata acestuia.
Sursa: NewsIn.