De Citit : Știri

“Inglourious Basterds” pro sau contra? Din 4 septembrie si in Romania..

| 20 august

Cel mai nou film al lui Quentin Tarantino, Inglourious Basterds, care va avea premiera americana vineri, va rula si pe marile ecrane din Romania – incepand cu data de 4 septembrie. Filmul a impartit deja criticii in doua tabere, lucru firesc pentru o pelicula creata sa incite si sa faca privitorul sa o urasca sau, din contra, sa o iubeasca, scrie NewsIn.
Multi spuneau despre Tarantino ca, pana in 2009, a supus marele ecran la toate socurile posibile si imposibile. Nonconformist si inovator in egala masura, regizorul american isi permisese sa duca thriller-ul cu gangsteri spre horrorul cult si realist, intr-un Reservoir Dogs de-a dreptul revolutionar, si sa rastoarne toate canoanele scenaristicii prin capodopera Pulp Fiction, careia nici cei mai carcotasi cinefili nu ii pot aduce vreun repros pentru simplul motiv ca productia nu respecta nicio regula, ci doar inventeaza, inventeaza si iar inventeaza. Ceva mai recent, seria Kill Bill l-a reconfirmat pe Tarantino drept clasic in viata, greu de copiat tocmai datorita imprevizibilului pe care il ofera, minut dupa minut, filmele sale.
A venit, insa, anul 2009 si, odata cu el, prima incursiune a cineastului consacrat si ca scenarist in lumea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Sub numele Inglourious Basterds, Tarantino prezinta povestea unei echipe de comando, formata din soldati americani de origine evreiasca, a carei misiune este aceea de a lichida ofiteri germani din Franta sub ocupatie nazista. Primul pe lista distributiei – Brad Pitt cu mustata, in spiritul deghizarii perfecte pentru a se putea infiltra printre inamici. In privinta retetelor de marketing, americanii s-au intrecut din nou pe ei insisi: teasere, trailer lansat cu mult inaintea primei proiectii si multa valva in presa de specialitate, mai curioasa ca niciodata sa disece ultima realizare semnata de baiatul cel rau din randul regizorilor buni.
Recenziile aparute dupa prima prezentare a filmului, consumata in haine de gala la Cannes, s-au inmultit pe masura apropierii de data lansarii pe scara larga, in toata lumea. Concluziile acestora, transante in majoritate, descriu Inglourious Basterds ca fiind un film foarte bun sau, din contra, un esec.
Britanicii de la The Guardian, de pilda, pun tunurile pe fresca istorica imaginata de Tarantino, despre care spun ca este un curcan servit pe armura. Probabil ca era mai bine pentru Tarantino daca ar fi “continuat pe linia inventiva a filmelor gen Kill Bill, pentru ca acest Kill Adolf nu i-a reusit”, scrie criticul Peter Bradshaw, pentru cotidianul britanic.
Francezii de la Les Echo sunt de parere ca Inglourious Basterds este inferior celorlalte filme marca Tarantino. “E regretabil ca regizorul nu a mers pana la capatul provocarii artistice, asa cum facea, in vremurile lui de glorie, la Pulp Fiction si Reservoir Dogs”, scrie cotidianul francez.
Nici americanii nu au fost zgarciti cu observatiile nefavorabile. ScreenDaily noteaza, astfel, ca povestea din film se dovedeste destul de lipsita de continut, cu o intriga subtire, iar dialogurile in stilul Tarantino isi pierd mult din farmec si din oralitate pentru ca nu sunt purtate in limba engleza. New York Times taxeaza violenta din film, catalogand pelicula ca fiind una extrem de sangeroasa, in timp ce HollywoodReporter scrie ca scenariul productiei este foarte static, in ciuda temei ofertante pentru actiune.
Tot din SUA vin, insa, si cronici favorabile, iar argumentele tin de jocul actorilor si, partial, de caracterul de entertainement al peliculei. Astfel, San Francisco Chronicle este laudativ la adresa prestatiilor actoricesti, premiul I cu coronita revenindu-i austriacului Christoph Waltz. Acelasi Walz este aproape urcat pe soclu in Die Welt, publicatia germana considerand rolul austriacului net superior celui facut de Brad Pitt.
Prezent si el la premiera de pe Coasta de Azur, criticul Alex Leo Serban este ceva mai echilibrat, inclinand insa spre ideea ca noul film al lui Tarantino are destule atuuri care sa cheme publicul in salile de cinema. “E un film de vazut, insa unul destul de clasic in comparatie cu restul productiilor lui Tarantino. Scenariul, desi rescrie istoria, este credibil si bine scris. Prestatiile actoricesti sunt si ele credibile, mai ales cea a austriacului Christoph Waltz, premiat si la Cannes pentru acest rol. Exceptie face, din pacate, Brad Pitt, care mi s-a parut mai putin autentic. Nu stiu sa spun daca filmul va prinde la publicul din Romania”, spune criticul Alex Leo Serban.
Intr-un interviu acordat Le Figaro, Quentin Tarantino pareaza fiecare lovitura venita din directia criticilor de specialitate. “Violenta este inerenta subiectului pe care il tratez, respectiv cel de-al Doilea Razboi Mondial. Violenta este chiar obligatorie pentru ca ticalosii mei au ca job sa-i extermine pe nazisti”, explica regizorul.
Cineastul nu agreeaza nici ideea ca dialogurile din film si-ar pierde din firescul marcii Tarantino. “Nu vreau sa cobor sub un anumit prag de exigenta. Daca as ingadui incalcarea acestei limite, ar insemna ca as renunta sa-mi mai fac filmul in stilul meu. (…) in orice caz, chiar sunt de parere ca cele mai frumoase experiente pe care le ofera filmele care imi poarta semnatura sunt date de dialoguri”, marturiseste regizorul in varsta de 46 de ani, care a recunoscut ca i-au trebuit aproape 10 ani pentru a termina dialogurile din scena de deschidere.
Vezi trailerul filmului AICI!
Sursa: NewsIn.