De Citit : Știri

Dan Pita, Mika Kaurismaki, Paul Morrissey, omagiati la TIFF 2009

| 28 aprilie

Dan Pita este unul dintre cei 3 regizori care vor fi omagiati anul acesta la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), in cadrul sectiunii 3×3, care isi propune sa prezinte publicului, in fiecare an, trei regizori de valoare din cinematografia autohtona si internationala. Daca in 2008 au fost proiectate filmele unor nume celebre precum Pen-Ek Ratanaruang, Victor Erice si Alexandru Tatos, de data aceasta, alaturi de Dan Pita, vor fi celebrati Paul Morrissey si Mika Kaurismaki.
Celebrului regizor roman ii va fi acordat anul acesta Premiul pentru Intreaga Cariera. Trofeul ii va fi decernat in cadrul Galei de Inchidere a festivalului, care va avea loc in data de 6 iunie.

Dan Pita este un nume de referinta pentru cinematografia romaneasca a anilor ‘70. Filmografia sa cuprinde peste 20 de titluri apreciate de critica si premiate la cele mai importante festivaluri internationale de film. Apa ca un bivol negru, un documentar despre inundatiile catastrofale din 1970, realizat in echipa cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tanase, Stere Gulea, marcheaza debutul regizoral promitator al lui Dan Pita. Pelicula care il consacra in randul cineastilor de valoare este La o nunta, parte a filmului Nunta de piatra, ecranizat in 1972 si considerat de numerosi critici romani unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

In cadrul sectiunii 3×3 din acest an vor fi proiectate trei filme emblematice ale carierei lui Dan Pita: Concurs, Pas in doi si Hotel de Lux.

Concurs si-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioada comunista. Filmul spune povestea unui grup de functionari care decid sa participe la o competitie de orientare turistica. Pe parcursul concursului relatiile se deterioreaza, izbucnesc conflicte, ies la iveala frustrari, invidii, tradari. Concurs a fost lansat in 1982 si reprezinta o ampla critica la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Claudiu Bleont sau Stefan Iordache sunt cateva dintre numele prezente in distributia impresionanta a acestei pelicule.
Recunoasterea internationala a regizorului Dan Pita a venit odata cu lansarea filmului Pas in Doi, o poveste sensibila si pasionanta despre 2 tineri a caror prietenie este pusa la incercare de dragostea pentru aceeasi femeie. Avand in distributie nume precum Claudiu Bleont, Ecaterina Nazare, Anda Onesa si Petre Nicolae, pelicula a castigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986. In 1987, Dan Pita revine la Festivalul de la Berlin, de data aceasta in calitate de membru al juriului.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Venetia din anul 1993, Hotel de Lux este o drama despre un tanar sef de sala, care, in incercarea ambitioasa de a imbunatati ambianta dintr-un restaurant, intampina numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor.
Stefan Iordache, Irina Movila, Irina Petrescu, Valentin Popescu sunt cativa dintre actorii a caror prestatie impresioneaza in acest film care ilustreaza o lume distopica.

A opta editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc in perioada 29 mai – 7 iunie la Cluj Napoca, urmand ca anumite filme din selectia TIFF 2009 sa fie reluate in Bucuresti in perioada 8 – 15 iunie si la Sibiu in perioada 16 – 21 iunie.