De Citit : Editoriale

Ciprule, ne-ai killer-it!

| 18 aprilie

Mi-am adus aminte de o intrebare la Radio Erevan legata de tara noastra: ”De ce n-au venit americanii aici cand ii astepta cu speranta o intreaga elita distrusa in puscariile comuniste? Raspuns: pentru ca americanii il asteptau pe Obama. Obama 2 chiar.” Banc sec, nesarat, nu e in tendinte, luati-l cum doriti. Oricum nu-i pasa nimanui. Plus ca pe noi ne intereseaza septelul politic d’aci. Cetateanul etern turmentat voteaza doar pentru noile comisioane, licitatii pe neve si alte bucurii degraba varsatoare de bani de la buget.
Ce e un pic trist, s-au cam dus idealistii. S-au reprofilat. Poarta tot felul de denumiri pe cartile de vizita. Ong-isti, hipsteri, dubstepisti, skateri, blogeri…, denumirile lor sunt multe dar fara finalitate. Sunt intr-o hibernare fara de speranta. S-au dus aprigile dispute politico-sociale de pe vremuri. Nu tu dinti sparti in dogme, nu tu paruiala ideologica, nu tu greve spontane, nici un Gavroche la tribuna Parlamentului, s-a dus dracului totul de rapa. Sistemul ne-a aratat ca idealismul trece prin rate, taxe si impozite plus interese de grup. Uniformizarea gandirii a venit incet dar sigur. Nici macar pensionarii nu mai fac politica in troleibuze. Tatele din reviste de scandal sau elodiile si sosiile lor nesfarsite de pe toate televiziunile sunt mai interesante, mai apropiate de spiritul mahalalei, mai desprinse din tablourile cu manele.
Cand leafa se preface in praf in orice supermarket colorat cu etichete tipatoare, nu-ti mai arde de liberalism sau de social-democratie. E o letargie a spiritului idealist ca te intrebi daca s-o mai naste vreodata o idee politica menita sa scoata din lauzie potentialii revolutionari. Eu cred ca nu se va mai intampla asta. Ciocul mic impus de societate prin sistemele astea de taxe si dari distrug orice gena filozofala. Tanti de la ghiseu nu vrea “luceferi” eminescieni, vrea eminescu de hartie. Capitalismul nu stie carte dar va numara banii bine.