De Citit : Știri

Componenta de ceasuri

| 12 august

Mergem inapoi in timp, in Bucurestii anilor 1850, cand pe Podul Mogosoaiei se deschidea cofetaria “La doi frati, Anton si Vasile Capsa”.
Mai bine de 150 de ani mai tarziu, Casa Capsa se ridica la fel de fastuoasa printre cladirile de pe Calea Victoriei. Astfel de marturii ale Bucurestiului interbelic celebreaza Timisoreana prin campania “Bucurestiul, cum a fost odata”.
Pentru ca Timisoreana respecta valorile si povestile romanilor, continua acum in Bucuresti o campanie prin care a redat unor orase ca Timisoara sau Pitesti o farama din farmecul de altadata.
In Bucureşti, Timisoreana a ales impreuna cu Primaria cateva locatii istorice al caror farmec nu trebuie sa se piarda si marcheaza povestea lor prin instalarea unui ceas stradal de epoca.
Daca te nimeresti pe Calea Victoriei, intra pret de cateva momente la Casa Capsa. De cum deschizi usa, vei fi purtat automat in alta lume, cam cum se intampla in filmele acelea cu personaje de legenda. In afara de racoarea zidurilor din alte timpuri, aerul pe care il respira stabilimentul te transpune intr-o clipa. Acum 80 de ani, aici se aduna boema Bucurestiului la o sueta si tot aici se intalneau marii politicieni ai vremii.

Aceeasi senzatie o traiesti si numai daca zabovesti cu privirea pe cladirea Palatului Regal, astazi Muzeul National de Arta a Romaniei, un pic mai sus pe Calea Victoriei. O cladire masiva, impunatoare, incarcata de o istorie care te copleseste din panzele expuse, dar si prin stilul ei care aminteste de vremuri apuse, in care alaiul familiei regale era un spectacol pe strazile orasului.

Alte zone frumoase din oras vor fi daruite cu o astfel de amintire. Gradina Icoanei, fost lac la marginea Bucurestiului din vechime, astazi o oaza de liniste in centru. Biserica Armeneasca, atat de controversata in ultimii ani. Zona Izvorul Rece, la Piata Pache Protopopescu, de unde intri pe strazi cu iz de nuvela de Eliade. (Si da, acolo gasesti in sfarsit si o fantana arteziana, care te va racori si numai la o privire…). Cladirea Academiei Militare a fost construita in 1949 si domina toata Piata Eroilor cu alura ei impunatoare. Astazi, detaliile severe si aerul solemn ei sunt indulcite de tinerii si copiii care isi exerseaza talentul de skateboarderi si ciclisti pe platoul larg din fata.

Ca toti bucurestenii, trecem in fiecare zi pe langa zeci de astfel de cladiri pline de astfel de povesti si nici nu le mai aruncam o privire, pentru ca au fost dintotdeauna acolo. Astfel au inceput sa rasara ceasurile albastre de epoca in Bucuresti. Primele doua, in locurile despre care am povestit mai sus.
Atunci cand le vedeti, opriti-va cat sa cititi scurta istorie a locului pe care il cinstesc.