De Citit : Știri

Carti, adulter si ceai la Carturesti

| 25 februarie

“O luna de duminici”, unul dintre cele mai controversate romane ale scriitorului american John Updike, a fost lansat in Colectia Literatura Cotidianul.

La lansarea cartii, care a avut loc la Carturesti, Aurora Liiceanu, Sever Voinescu, Eugen Istodor, Ioan T. Morar si Cristian Teodorescu au vorbit despre adulter si despre tribulatiile reverendului Tom Marshfield, preotul ambiguu si inclasabil cu o viata erotica iesita din comun si despre unul dintre primele romane care au avut curajul sa lanseze acuzatii la adresa preotilor, revoltand in aceeasi masura clerul si enoriasii. In acest context, discutia a gasit raspunsuri la marile intrebari ale vietii…dar si la cele mici si picante.

“Updike reuseste sa faca din adulter un act creativ” a spus Aurora Liiceanu, cea care a facut deliciul spectatorilor cu un discurs efervescent in care a demontat mecanismul adulterului transformandu-l intr-un act explicat atat la nivel biologic cat si psihologic, si care a descris savuros cele trei varste ale adulterului: “La 30 de ani adulterul este minunat, la 40 de ani mai merge, iar la 50 de ani este o balabaneala intre libertate si epuizare”.

In replica, Sever Voinescu a pledat in favoarea fidelitatii sustinand ca: “Aceasta carte nu este o pledoarie pentru adulter intrucat personajul scrie aceste texte ca pe o forma de terapie”.

Amuzat de lipsa de ipocrizie a Aurorei Liiceanu care si-a incheiat apoteotic speech-ul afirmand ca: “Dupa ce veti citi aceasta carte, veti vrea sa o aplicati in viata”, Ioan T. Morar a promis ca el se va abtine de la o noua lectura intrucat in cateva zile urmeaza sa sarbatoreasca implinirea unui numar respectabil de ani de cand este casatorit si stie cat de periculoasa poate fi aceasta lectura care este in sine o lectie de umor si de stil.
Sfatuit de Aurora Liiceanu sa nu confunde vreodata aventura cu adulterul, Eugen Istodor a spus ca singurul moment in care adulterul este neplacut este atunci cand nu iti iese. Cat despre carte, jurnalistul a afirmat ca este lectura perfecta pentru duminicile in care trupul iti este confiscat de starea aceea incerta in care, daca nu ti-ai pregatit deja un adulter,gasesti o alternativa in a citi despre unul.
Cristian Tedorescu, unul dintre primii cititori ai cartilor din Colectia Cotidianul Literatura in calitatea sa de selectioner al titlurilor colectiei, a povestit despre efortul editurii Univers de a obtine drepturile de autor ale cartii in conditiile in care autorul a murit in urma cu mai putin de o luna. ”Sa te fereasca Dumnezeu de agentii care vor sa castige bani de pe urma literaturii bune. Sunt absolut neiertatori”. Jurnalistul a avut insa grija sa specifice ca efortul depus a meritat din toate punctele de vedere pentru ca Updike este un autor pentru care merita sa lupti.

Seria intalnirilor Club Literatura continua pe 3 martie, de la 19:00, atunci cand Claire Castillon si romanul ei “Dedesubt este infernul”, vor face tema discutiei dintre Criss Simion, Cristi Iacob, Adrian Ursu si Costi Rogozanu.